Bela kuća želi da NASA kreira Mesečevu vremensku zonu

0
98
bela-kuca-zeli-da-nasa-kreira-mesecevu-vremensku-zonu

Bela kuća je objavila da je zatražila od NASA-e da do 2026. godine kreira novi vremenski standard za Mesec. Koordinisano lunarno vreme (Coordinated Lunar Time – LTC) trebalo bi da postane oficajlna vremenska referenca koja bi se upotrebljavala u budućim misijama na Mesec.

PCPress.rs Image

Ministarstva trgovine, odbrane i transporta žele da se LTC aktivira do 31. decembra 2026. godine, a poslužiće kao univerzalno vreme za sve države koje su zainteresovane za istraživanje svemira (do sada ih ima 37). Razlog za kreiranje univerzalnog vremena je da bi se obezbedili standardi, bezbednost i preciznost. Konzistentnost vremena među različitim operaterima u svemiru je od kritične važnosti za sve zajedničke operacije, navigaciju i komunikaciju.

Ajnštajnova teorija relativnosti kaže da se vreme menja u odnosu na brzinu i gravitaciju. S obzirom na slabiju gravitaciju Meseca (i razlike u kretanju između njega i Zemlje), vreme se tamo kreće nešto brže. Po tome, sat zasnovan na zemaljskom vremenu, na površini Meseca dobija u proseku 58,7 mikrosekundi po Zemljinom danu. Kako SAD i druge zemlje planiraju misije na Mesecu za istraživanje i izgradnju baza za stalni boravak, upotreba jedinstvenog standarda će im pomoći da sinhronizuju tehnologiju i misije koje zahtevaju precizno vreme.

Bela kuća želi da LTC koordiniše sa koordinisanim univerzalnim vremenom (UTC), standardom po kome se mere sve vremenske zone Zemlje. U njihovom dopisu navedeno je da žele da nova vremenska zona omogući tačnu navigaciju i naučne poduhvate. Takođe žele da LTC održi otpornost ako izgubi kontakt sa Zemljom, istovremeno pružajući skalabilnost za svemirska okruženja „izvan sistema Zemlja-Mesec“.

NASA-in program Artemis ima za cilj da pošalje misije sa posadom nazad na Mesec, prvi put od Apolo misija 1960-ih i 70-ih godina. Svemirska agencija je u januaru saopštila da je Artemis 2, koji će leteti oko Meseca sa četiri osobe na brodu, planiran za lansiranje u septembru 2025. godine. Artemis 3, koji planira da vrati ljude na površinu Meseca, zakazan je za 2026.

Pored SAD, i Kina ima za cilj da odvede astronaute na Mesec pre 2030. godine. Iako nijedna druga država nije najavila spuštanje posade na površinu Meseca, Indija, Rusija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Japan, Južna Koreja i privatne kompanije su pokazale lunarne ambicije poslednjih godina.

Osim što omogućava dalja naučna istraživanja, tehnološko uspostavljanje i iskopavanje resursa, Mesec bi mogao da posluži kao usputna stanica na putu do Marsa. Mogao bi da testira tehnologije i obezbedi potrebe za gorivom i snabdevanjem za eventualne ljudske misije na Crvenu planetu.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.