Apple se povlači u borbi za odbranu App Store-a u Evropi

0
55
apple-se-povlaci-u-borbi-za-odbranu-app-store-a-u-evropi

Apple je napravio značajan ustupak u svojoj borbi da zaštiti dominaciju svog App Store-a na iPhone-ima i drugim uređajima u Evropi. Kompanija je navela da će programeri biti slobodni da distribuiraju svoje aplikacije direktno potrošačima.

PCPress.rs Image

Promene se odnose samo na Evropsku uniju

Apple je objavio promene da bi se uskladio sa DMA zakonom. DMA zakon je stupio na snagu prošle nedelje. Promene bi mogle da umanje visoke marže profita i stabilan tok prihoda na koje se Apple oslanja od svog App Store-a. Apple je naplaćivao programerima do 30 odsto provizije.

Promene, koje se odnose samo na Evropsku uniju, dolaze usred nastavljene kritike od konkurenata da Apple-ovi napori za usklađivanjem nisu dovoljni.

Počevši od ovog proleća, softverski programeri koji posluju u Evropi moći će da distribuiraju aplikacije evropskim korisnicima direktno sa svojih veb sajtova umesto kroz App Store.

“App Store neće biti dostupan na isti način kao pre. Međutim, i dalje će ostati značajan izvor prihoda. Još neko vreme postoje određeni uslovi vezani za ovaj ustupak od strane Apple-a,” rekla je Suzana Striter. Suzana je šefica odseka za novac i tržišta u Hargreaves Lansdown-u.

Programeri i dalje moraju da ispune uslove postavljene od strane Apple-a. Moraju da da budu ovlašćeni programeri. Apple je takođe uveo “osnovnu tehnološku taksu” od 50 centi po korisničkom nalogu svake godine. Taksa važi čak i ako programeri odluče da ne koriste Apple-ov App Store sistem.

DMA ima za cilj da obuzda Apple, Amazon, ByteDance, Metu, Google i Microsoft. Potrebno je stvoriti ravnopravno okruženje za manje konkurente i na kraju više konkurencije za Evropske korisnike.

Otvaranje Apple-ovog ekosistema u Evropi

“Da bi manifestovali promene DMA zakona, korisnici u EU mogu instalirati aplikacije sa alternativnih tržišta aplikacija u iOS 17.4 i kasnijim verzijama. Korisnici će moći da preuzmu aplikaciju za alternativno tržište sa veb sajta razvojnog programera,” navodi Apple.

Otvaranje Apple-ovog ekosistema u Evropi, koji je kompanija dugo čuvala kao visoko profitabilni “ograđeni vrt”, dolazi u osetljivom trenutku za ovu tehnološku kompaniju.

Proizvođač iPhone-a se suočava sa smanjenjem prihoda i slabom potražnjom za svojim pametnim telefonima u Kini. U januaru je Microsoft svrgnuo Apple sa trona najvrednije kompanije na svetu. Takođe, investitori smatraju da Apple kasni za svojim velikim tehnološkim rivalima u trci za dominacijom u sferi veštačke inteligencije.

Promene koje su objavljene uključuju dozvolu programeraa da uspostave alternativna tržišta aplikacija. Na taj način će ponuditi katalog isključivo sastavljen od sopstvenih razvijenih aplikacija.

Programeri mogu da biraju kako da dizajniraju promocije unutar aplikacija. Zatim, mogu da kreiraju popuste i druge ponude kada korisnike upućuju da obave transakciju na svojim veb sajtovima umesto korišćenja Apple-ovog obrasca.

Pod pritiskom regulatora i DMA zakona, Apple se prošle nedelje povukao korak unazad u svom sukobu sa Epic Games-om. Apple je dozvolio Epic-u da postavi svoju sopstvenu prodavnicu igara na iPhone-ima i iPad-ima u Evropi. Kršenja DMA zakona može kompanijama doneti kazne do 10 odsto njihovog globalnog prihoda.

Takođe, Apple je rekao da će uložiti žalbu na kaznu EU od 1,84 milijarde evra koja mu je prošle nedelje izrečena zbog gušenja konkurencije.

Izvor: Reuters

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.