Šta je Windows 11 LTSC i da li ga možete instalirati na svom računaru?

0
134
sta-je-windows-11-ltsc-i-da-li-ga-mozete-instalirati-na-svom-racunaru?

Microsoft nudi nekoliko izdanja Windowsa, svako dizajnirano za specifične slučajeve upotrebe. Jedno od takvih izdanja je LTSC (Long-Term Servicing Channel), specijalizovana verzija operativnog sistema.

PCPress.rs Image

LTSC izdanje Windows 11 je namenjeno samo određenim setapovima

Iako je kompanija lansirala različita Windows 10 izdanja kanala za dugoročno održavanje, Windows 11 nije imao LTSC izdanje. Međutim, prvo se očekuje da će biti dostupno tokom druge polovine 2024. godine.

Windows 11 LTSC je varijanta operativnog sistema dizajnirana za dugoročnu stabilnost i pouzdanost, čineći je pogodnom za sisteme od vitalnog značaja i uređaje koji zahtevaju minimalna ažuriranja i promene.

Najveća razlika između običnih i LTSC izdanja je što LTSC instalacije ne dobijaju ažuriranja karakteristika tako često kao obično izdanje. Umesto toga, one dobijaju samo mesečna kvalitetna ažuriranja, a ažuriranja karakteristika se nude svakih nekoliko (2-3) godina. Takođe, ovo izdanje operativnog sistema ne dolazi sa aplikacijama koje mogu zahtevati značajna ažuriranja, kao što su Microsoft Store, Microsoft Edge i druge podrazumevane aplikacije.

Dakle, van kutije, ne možete instalirati aplikacije iz prodavnice ili progresivne web aplikacije (PWA).

Takođe, kada je dostupno novo ažuriranje karakteristika, instalacija nije obavezna, i možete koristiti istu konfiguraciju dok je to izdanje LTSC podržano – obično pet godina za Enterprise izdanje i deset godina za IoT izdanje. Ako želite da instalirate noviju verziju, morate izvršiti ažuriranje na licu mesta.

Takođe, možete nadograditi sa Windows 10 LTSC na Windows 11 LTSC, ali samo na uređajima koji ispunjavaju minimalne sistemske zahteve. Takođe, ako već imate aplikaciju od vitalnog značaja koja radi na LTSC, preporučuje se da testirate novu verziju operativnog sistema pre nadogradnje kako biste osigurali kompatibilnost i stabilnost.

Microsoft ne čini dostupnim izdanja iz Long-Term Servicing Channel za obične korisnike. Kompanija ih čini dostupnim samo korisnicima volumenskih licenci, obično velikim organizacijama i preduzećima. To znači da pojedinačni korisnici ne mogu kupiti ili preuzeti Windows 11 LTSC sa Microsoftove veb stranice.

Dakle, osim ako nemate poseban dogovor, teško je nabaviti legitimnu kopiju.

Takođe, čak i ako ste korisnik volumenskih licenci, Windows 11 LTSC nije namenjen svakom uređaju u organizaciji. Umesto toga, namenjen je samo kritičnim uređajima koji moraju da budu operativni dugi niz godina bez mnogo održavanja.

Na primer, LTSC izdanje Windowsa obično se nalazi na medicinskim uređajima, bankomatima, sistemima za prodaju na licu mesta i drugim sličnim uređajima.

U trenutku pisanja ovog teksta, Microsoft je samo rekao da će Windows 11 LTSC biti dostupan tokom druge polovine 2024. godine, ali kompanija nije navela specifičan datum izdavanja. Međutim, pretpostavljamo da će biti dostupan istovremeno sa Windows 11 2024 Ažuriranjem.

Trenutno je najnovije dostupno izdanje Windows 10 Enterprise LTSC 2021, koje će nastaviti da bude podržano do 12. januara 2027. Sa druge strane, Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 će biti podržan do 13. januara 2032.

Sledeći istu nomenklaturu, ovaj izlazak će biti “Windows 11 LTSC 2024”. Međutim, pošto je ovo Enterprise verzija operativnog sistema, zvanično će se nazivati “Windows 11 Enterprise LTSC 2024”. Takođe će biti dostupno izdanje “Windows 11 IoT Enterprise LTSC”.

Važno je napomenuti da je Long-Term Servicing Channel (LTSC) ranije nazivan Long-Term Servicing Branch (LTSB). Iako je Microsoft ažurirao svoju dokumentaciju, možda ćete još uvek pronaći referencu na LTSB, ali to je sve isto.

Izvor: Windowscentral

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.