Naredne generacije Intel-ovih procesora mogu vas zbuniti svojim imenima 

0
98
naredne-generacije-intel-ovih-procesora-mogu-vas-zbuniti-svojim-imenima 

Intelovi Arrow Lake procesori stižu za desktop računare i trebalo bi da se pojave kasnije ove godine, a upravo smo uhvatili curenje informacija o tome kako bi ovi čipovi mogli biti nazvani.

PCPress.rs Image

Upoznajte Intel Core Ultra 9 285K, možda…

Ovo dolazi od jednog od češćih curenja informacija na X (ranije Twitteru), i kao i uvek, posipa se mnoštvo začina na ove tvrdnje.

Teorija je da će prva lansiranja za Arrow Lake biti 285K, 265K i 245K – što bi trebalo da odgovara Core i9, Core i7 i Core i5 CPU-ima iz trenutnog generacijskog opsega (Raptor Lake Refresh).

Dakle, početna Arrow Lake imena CPU-a bi mogla biti:

Core Ultra 9 285K

Core Ultra 7 265K

Core Ultra 5 245K

Nakon toga, ne-K izdanja (što znači zaključani procesori, oni koji ne mogu biti overclock-ovani, za razliku od K čipova) neće koristiti isti broj – kao što je to već bio slučaj, gde se ‘K’ jednostavno izostavlja (14900K, 14900). Ovi će biti nazvani potpuno drugačije kao Core Ultra 275, 255 i 240 (VideoCardz teoretizuje da bi to bili modeli Core Ultra 7 i Core Ultra 5).

Postoji dalja sugestija da bismo mogli dobiti Core Ultra 9 290K kasnije, što bi bilo ekvivalentno “KS” limitiranim izdanjima čipova (14900KS).

Bitka narednih generacija CPU-ova počinje da se oblikuje

Ako se ovo desi, da li su ova nova imena zbunjujuća? Pa, sigurno će izazvati nešto zbunjenosti među kupcima na početku, nema sumnje. Za desktop CPU-ove, ovo predstavlja veliku promenu u odnosu na tipične 14900K, 14700K i tako dalje, na koje smo navikli već dugo vremena.

Međutim, ova imena imaju smisla na osnovu sheme imenovanja za Meteor Lake (laptop) CPU-ove, i očekuje se da će Intel preći na svoj Core Ultra brendiranje preko svih čipova, ne samo onih za laptopove.

U svakom slučaju, iako se imena mogu promeniti, i zbunjenost može biti raširena kod nekih, osnovne specifikacije ne bi trebalo da se menjaju. Sa narednim Arrow Lake desktop procesorima, gornja ploča trebalo bi i dalje da ima 8 performansnih jezgara i 16 efikasnih jezgara, kao što je slučaj sa Raptor Lake Refresh (i svim nedavnim generacijama).

Prema drugom nedavnom traču, druga glavna ploča na kojoj će Intel bazirati Arrow Lake procesore imaće šest performansnih jezgara plus osam efikasnih jezgara – biće tu mnoštvo varijanti na obe ploče, kao i uvek.

Arrow Lake se čini da je trenutno u neobičnom položaju. Ranija curenja informacija svakako su sugerisala da će ovi naredni generacijski CPU-ovi biti ogroman skok u performansama za Intel – iako se ta hajpa nešto smanjila (iako još uvek nije ugašena).

Ono što je nedavno izronilo je sumnja da će Intel uspeti da Arrow Lake izbaci na vreme ove godine, uz mogućnost da ovi desktop CPU-ovi možda neće stići na police sve do samog kraja 2024. godine.

Problem za Intel u tom slučaju je što bi AMD-ovi Zen 5 procesori mogli biti dostupni u Q3, ako se druge glasine ostvare, a to bi moglo značiti da će ovi naredni Ryzen CPU-ovi – za koje se takođe očekuje da će biti značajan korak napred u pogledu performansi – imati prostora da zaista dominiraju neko vreme.

Pogotovo ako je volumen Arrow Lake-a u početku nestabilan, kao što je naznačila druga spekulacija, a Zen 5 (Ryzen 9000) je pristupačniji. Sa svim tim uzeto u obzir, AMD bi mogao biti u izuzetnoj poziciji da ugrozi Intelova mesta u našem rangiranju najboljih CPU-ova. Dodajte svoj sopstveni skepticizam ovde, naravno, ali to je način na koji se stvari trenutno čini.

Zrnce pozitivnosti ovde je što su imena otkrivena, možda je to pokazatelj da Intelovi Arrow Lake CPU-ovi nisu tako daleko kao što neka curenja informacija čine da izgledaju. Budite još oprezniji oko te mogućnosti, ali ipak – zapravo nam trebaju sve dobre vibracije oko Arrow Lake-a koje možemo dobiti. Što je jača konkurencija između ovih narednih generacija desktop procesora, to će stvari biti bolje za potrošače, na kraju krajeva.

Izvor: Techradar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.