Yuzu emulator ugašen, developeri moraju platiti 2,4 miliona dolara Nintendu

0
56
yuzu-emulator-ugasen,-developeri-moraju-platiti-2,4-miliona-dolara-nintendu

Prošle nedelje, pojavilo se da Nintendo zvanično tuži kompaniju iza Yuzu emulatora, koji je omogućio milionima igrača da pokreću Nintendo Switch igre na ‘neovlašćenim’ uređajima. Sada je Yuzu zvanično odgovorio, potvrđujući sporazum o nagodbi vredan više miliona dolara, kao i trenutni prekid bilo kakvog razvoja na Yuzu projektu.

Kao deo sporazuma o nagodbi, LLC koji je posedovao Yuzu, Tropic Haze, će isplatiti 2,4 miliona dolara Nintendu na konto štete, i takođe će prestati sa distribucijom softvera. Međutim, kao open source projekat, Yuzu je još uvek dostupan, samo ne preko zvaničnog izvora. Kako bi oni koji traže emulator sada mogli morati da ga preuzmu preko nezvaničnih izvora, vredi biti oprezan pre preuzimanja, jer će bez sumnje biti nekih loših aktera koji će pokušati da prevare ljude sa lažnim Yuzu verzijama.

Kao deo nagodbe, Tropic Haze je takođe izdao javnu izjavu, ponavljajući Nintendoove komentare o poziciji Yuzua u omogućavanju piraterije za igre poput The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, za koju Nintendo tvrdi da je preuzeta više od milion puta nakon što je procurila pre svog zvaničnog datuma izlaska.

Jedna posledica ovoga je da će drugi emulator kreatora Tropic Haze, Citra, takođe biti povučen sa mreže. Citra nije inicijalno pomenuta u tužbi, ali je bio projekat emulatora Nintendo 3DS, koji je prethodio lansiranju Yuzua.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More