TikTok korak bliže zabrani u SAD

0
80
tiktok-korak-blize-zabrani-u-sadPredstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država ponovo je pokrenuo debatu o TikToku sa obnovljenim naporom da potencijalno zabrani aplikaciju ili je prisili na prodaju. Ovog puta, zakon je priložen ključnom paketu strane pomoći, što mu daje veći prioritet i potencijalno ubrzava proces.

Ranije je sličan zakon prošao Predstavnički dom u martu, ali je zastao u Senatu. Ova revidirana verzija nudi kineskoj matičnoj kompaniji TikToka, ByteDance-u, rok od godinu dana da proda aplikaciju ukoliko zakon bude usvojen, u poređenju sa originalnim rokom od šest meseci. Predstavnički dom je usvojio zakon sa snažnim rezultatom glasanja od 360-58.

Zakon sada ide u Senat, gde bi glasanje moglo da se desi već narednog utorka. Vođe Senata trenutno rade na vremenskom okviru za glasanje o paketu strane pomoći, što će odrediti sudbinu odredbe o TikToku koja je priložena tome. Predsednik Biden je ranije pokazao podršku zakonu ako ga usvoji Kongres.

Zakon posmatra TikTok kao pretnju nacionalnoj bezbednosti zbog kineskog vlasništva. Međutim, potencijalna zabrana nailazi na snažan otpor. Sa procenjenih 170 miliona američkih korisnika, prema samom TikToku, ByteDance će verovatno osporiti svaki takav potez. Kompanija tvrdi da bi zabrana prekršila prava korisnika na slobodu govora, štetila milionima preduzeća koja koriste platformu, i negativno uticala na američku ekonomiju za iznos od 24 milijarde dolara godišnje. Kritičari zakona dalje tvrde da zabrana TikToka pruža minimalnu zaštitu za američke podatke korisnika.

Read More