Samsung udvostručuje ulaganje u čipove u Teksasu

0
74
samsung-udvostrucuje-ulaganje-u-cipove-u-teksasu

Gradiće se još jedno postrojenje i centar za pakovanje, zahvaljujući Zakonu o čipovima.

PCPress.rs Image

Ulaganje od 44 milijarde dolara

Izgleda da Zakon o čipovima počinje da daje rezultate. Samsung planira da udvostruči svoje ulaganje u Teksas. To će ukupno ulaganje u sektor proizvodnje čipova države Teksas povećati na 44 milijarde dolara. Samsung je već potrošio skoro 20 milijardi dolara na izgradnju fabrike još 2021. godine.

Ambiciozna ekspanzija, kako se navodi, biće u obliku nove fabrike za proizvodnju čipova, mesta za pakovanje i prostora za istraživanje i razvoj. Sve će biti smešteno u ili blizu mesta Taylor u Teksasu, jer je tamo izgrađeno postojeće postrojenje za proizvodnju poluprovodnika. Trenutni proizvodni centar još nije operativan. Međutim, počinje izgradnja “ključnih logičkih čipova” kasnije ove godine. Taylor je udaljen oko 40 minuta vožnje od Austina.

Ako se ovo zaista dogodi, to će biti ogroman uspeh. Jedan od glavnih ciljeva Zakona o čipovima, uostalom, jeste privlačenje globalnih proizvođača čipova da grade na američkom tlu. U tu svrhu, Vašington planira da dodeli više od 6 milijardi dolara Samsungu kao dodatni podsticaj da nastavi sa poslovanjem u Sjedinjenim Državama.

Zakon o čipovima omogućio je federalnoj vladi dodelu sredstava i ponudu zajmova mnogim tehnološkim kompanijama kako bi se podstakla domaća potrošnja. Još u februaru, multinacionalna kompanija za proizvodnju poluprovodnika GlobalFoundries dobila je oko 1,5 milijardi dolara kako bi pomogla u finansiranju velikog američkog proširenja, uz zajam od 1,6 milijardi dolara. Planira se izgradnja novih fabrika u Malti u Njujorku. Ove fabrike će se baviti proizvodnjom čipova za automobilsku, vazduhoplovnu, odbrambenu i AI industriju.

Intel će ukupno uložiti 100 milijardi dolara u proizvodnju čipova u SAD-u

Nedavno, Intel je dobio najveću pomoć iz Zakona o čipovima do sada. Kompanija je dobila 8,5 milijardi dolara za nastavak različitih operacija u SAD-u. Trenutni plan je da Intel koristi taj novac za izgradnju postrojenja za proizvodnju vodećih poluprovodničkih čipova namenjenih upotrebi u AI i drugim naprednim aplikacijama. Kompanija gradi dva nova postrojenja za proizvodnju u Arizoni i dva u Ohaju. Takođe, koristiće novac za modernizaciju dva postojeća postrojenja u Novom Meksiku i proširenje jedne lokacije u Oregonu.

Očekuje se da će različiti projekti stvoriti 20.000 radnih mesta u građevinarstvu i 10.000 u proizvodnji.

Zakon o čipovima i Zakon o nauci potpisan je 2022. godine kako bi podstakao domaće istraživanje i proizvodnju poluprovodnika i smanjila zavisnost Amerike od kineskih dobavljača. Zakon obezbeđuje 52 milijarde dolara za poreske olakšice i finansiranje firmi za proširenje proizvodnje u SAD-u.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.