Komentari i zabeleške u Excel dokumentima

0
65
komentari-i-zabeleske-u-excel-dokumentima

Komentari postoje već jako dugo i veoma su korisni kada neko, ko nije kreator, treba da pregleda i dopuni Excel izveštaj. Od skoro, uvedeni su novi komentari, prilagođeni zajedničkom radu više korisnika na deljenim dokumentima koji se nalaze na OneDrive repozitorijumu. Njih sada Excel tretira kao komentare (Comments), a stari komentari postali su zabeleške (Notes).

I komentare i zabeleške kreiramo, menjamo ili brišemo pomoću opcija koje se nalaze u Review ribonu.

Komentar kreiramo klikom na opciju New Comment. Pojaviće se dijalog prozor u kome se vidi ko je kreirao komentar, što je ime korisnika koji je registrovan u okviru kompanijskog Microsoft365 naloga. Ispod imena korisnika nalazi se polje u koje on treba da unese tekst komentara. Klikom na strelicu, ili pomoću kombinacije tastera CTRL+ENTER, korisnik objavljuje komentar a klikom na „X“ odustaje od njega.

PCPress.rs Image

Nakon što je komentar kreiran, u gornjem desnom uglu ćelije, pojaviće se ljubičasti marker. Ako se nadnesemo mišem iznad markera pojaviće se komentar. U njemu vidimo ime kreatora, adresu ćelije, datum i vreme kada je komentar dodat. Kreator može da vidi i ikonicu koja podseća na olovku. Klikom na nju može da izmeni tekst komentara. Svako drugi, klikom na dugme Reply, može da odgovori. Na ovaj način komentari su postali neka vrsta chat-a korisnika koji rade na zajedničkom dokumentu.

PCPress.rs Image

U Review ribonu možemo da pronađemo i opciju za brisanje komentara (Delete), prelazak na naredni (Next Comment) ili prethodni komentar (Previous Comment) u dokumentu.

Klikom na dugme Comments u gornjem desnom uglu prozora otvoriće se istoimeni panel u kome možemo da pratimo istoriju komentara. Istu funkciju ima i dugme Show Comments koje se nalazi u Review ribonu.

Slične opcije, kao one za kreiranje komentara, možemo da pronađemo u Notes meniju. Pomoću njih možemo da kreiramo novu zabelešku, obrišemo je, pređemo na prethodnu ili narednu ili da zabeleške pretvorimo u komentare.

PCPress.rs Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.