Prečice za rad sa kolonama i redovima

0
51
precice-za-rad-sa-kolonama-i-redovima

Pošto u Excel-u pravimo tabele često postoji potreba da dodamo ili obrišemo neki red i/ili kolonu. To je uvek moguće uraditi selekcijom onoga što želimo da obrišemo, a zatim primenom odgovarajuće opcije za manipulaciju redovima i kolonama koja se nalazi u okviru Cells grupe Home ribona. Ipak, u praksi to ide puno brže ukoliko poznajete neke korisne prečice

Širinu kolone ili visinu reda podešavate tako što se pozicionirate na desnu ivicu kolone, odnosno na donju ivicu reda, kliknete levim tasterom miša, te vučete u željenom smeru kako biste povećali ili smanjili kolonu ili red. Ukoliko izvedete dvostruki klik levim tasterom miša širina kolone, odnosno visina reda, biće određena automatski u zavisnosti od sadržaja ćelije. Ovaj postupak može da se sprovede i nad čitavom tabelom. Na primer, ako želite da podesite da sve kolone budu jednake širine selektujete čitavu tabelu, a zatim podešavate širinu jedne kolone i ova podešavanja biće primenjena na sve ostale. Sledstveno, dvostrukim klikom automatski podešavate širinu svih kolona. Prečica za automatsko podešavanje širine kolone je Alt+H, O, I  (prvo pritisnete kombinaciju tastera Alt+H, a zatim O, pa I), a za automatsko podešavanje visine reda Alt+H, O, A. Ukoliko želite da ručno unesete širinu kolone iskoristite prečicu Alt+O, C, W, a za ručni unos visine reda se koristi prečica Alt+O, R, E.

PCPress.rs Image

U praksi, često dodajemo kolone ili redove. Da biste dodali kolonu selektujte kolonu ispred koje želite da dodate novu, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL i +. Isti postupak se primenjuje ukoliko želite da dodate red: seletujete red, pritisnete CTRL i +, te će iznad selektovanog pojaviti novi prazan red. Ukoliko želite da obrišete red ili kolonu najpre ih selektujte, a zatim pritisnite kombinaciju tastera CTRL i –.

PCPress.rs Image

Ponekad postoji potreba da sakrijete red ili kolonu. Da biste ovo postigli najpre selektujte ono što želite da sakrijete. Prečica za sakrivanje reda je CTRL+9, a ako želite ponovo da prikažete red pritisnite kombinaciju tastera CTRL+SHIFT+9. Za sakrivanje kolone koristi se kombinacija CTRL+0, a za ponovni prikaz kolone CTRL+SHIFT+0.

Kod navedenih prečica, kao i većine drugih u Excel-u, potrebno je da dobro upoznate svoju tastaturu. Ove prečice odlično rade na tradicionalnim tastaturama, međutim ako koristite laptop proučite gde se koji taster nalazi i da li vam je lakše da koristite prečice ili tradicionalne Excel opcije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.