Odluka Apple da odustane od veb aplikacija za iPhone je pod lupom u EU 

0
74
odluka-apple-da-odustane-od-veb-aplikacija-za-iphone-je-pod-lupom-u-eu 

Računari i Galaksija

PCPress.rs Image

Apple bi uskoro mogao da se suoči sa istragom zbog svoje odluke da ukine veb aplikacije za iPhone u Evropskoj uniji, navodi se u izveštaju Financial Times. Evropska komisija je navodno poslala Apple-u i programerima aplikacija zahteve za više informacija kako bi pomogla u njenoj proceni. 

PCPress.rs Image

 „Zaista gledamo na pakete usklađenosti svih portparola, uključujući Apple“, navodi Evropska komisija u izjavi za The Verge koju je dala portparolka Lea Zuber. „U tom kontekstu, posebno razmatramo pitanje progresivnih veb aplikacija i možemo potvrditi slanje zahteva za informacijama Apple-u i programerima aplikacija, koji mogu pružiti korisne informacije za našu procenu. 

Kada je tražen komentar, Apple je uputio The Verge na svoju stranicu podrške o promeni. 

Ranije ovog meseca, Apple je potvrdio da više neće podržavati iPhone veb aplikacije u EU u iOS-u 17.4. Umesto da funkcionišu kao samostalne aplikacije sa skladištem i mogućnošću slanja push obaveštenja, veb aplikacije u EU će funkcionisati više kao obeleživači. Kompanija okrivljuje Zakon o digitalnim tržištima (DMA) EU kao primarni razlog za promenu, jer zahteva od Apple-a da dozvoli punu podršku za pretraživače nezavisnih proizvođača – ne samo za Safari-jev WebKit. 

Uvođenje podrške za veb aplikacije za druge pretraživače zahtevalo bi od kompanije da izgradi „potpuno novu arhitekturu integracije“ za koju kaže da „nije bilo praktično preduzeti s obzirom na druge zahteve DMA“. Kompanija takođe navodi „veoma nisku prihvaćenost korisnika“ i potencijalne bezbednosne rizike kao razloge za promenu. 

Programeri aplikacija odbijaju ukidanje veb aplikacija. Open Web Advocaci, neprofitna organizacija koja se zalaže za otvoreni veb, sprovodi anketu da vidi kako će promena uticati na programere. Planira da pošalje odgovore Evropskoj komisiji. 

Izvor: TheVerge

SBB


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.