Rudarenje u svemiru spas za Zemlju i Zemljane

0
44
rudarenje-u-svemiru-spas-za-zemlju-i-zemljane

Rudarenje na asteroidima bi moglo da smanji pritisak na prirodne resurse na Zemlji – preko 19 hiljada poznatih asteroida sadrži velike količine metala i drugih ruda, a u pitanju su nebeska tela koja se nalaze nadomak naše planete i kruže oko istog Sunca. Elementi koji mogu da se nađu na ovim objektima uključuju zlato, platinu, paladijum i srebro – nedirnuta bogatstva koja se čuvaju u ovim svemirskim bankama.

PCPress.rs Image

U aprilu 2023. godine satelit veličine mikrotalasne pećnice lansiran je u svemir. Cilj je da nas pripremi za rudarenje na asteroidima, a deo je misije iza koje stoji kompanija AstroForge. Iako je već naišao na problem, deo je novog talasa koji bi Zemlju mogao da oslobodi pohlepne gladi za rudama. Na asteroidima se nalaze i metali kao što je kobalt koji se koristi u izradi elektronskih uređaja. Iako ih ima i na Zemlji, tvrdi se da je koncentracija na asteroidima veća, što znači da će i iskopavanje biti lakše.

Procenjeno je da asteroid Ryugu, koji predstavlja i potencijalnu opasnost za Zemlju budući da orbitira na maloj udaljenosti, sadrži 83 milijarde dolara u rudama poput nikla, gvožđa, kobalta i azota, dok se procenjuje da veći Anteros sadrži 5.570 milijardi dolara u magnezijum silikatu, aluminijumu, te gvožđu. Upravo zbog toga se sve više kompanija koje se bave kosmičkom tehnologijom okreće razvijanju metoda za rudarenje u svemiru, pa jedni žele da dođu do materijala koji su vredni na Zemlji, te ih transportuju na matičnu planetu, dok se drugi okreću resursima koji bi mogli da budu od koristi budućim kolonijama u dalekom svemiru.

Najvredniji resurs u kosmosu je ipak voda, budući da zlato ne vredi ništa ako čovečanstvo ostane bez tečnosti. Tako će i prvi brodovi, čiji je cilj bio da ispituju potencijalne terene za rudarenje u svemiru, zavisiti od vode, jer se kreću na parni pogon. Kreirala ih je kompanija Honeybee Robotics i veličine su prosečne mikrotalasne pećnice. Opremljeni su solarnim pločama i bušilicama za probijanje ledenih omotača ispod kojih se nalazi tečnost koja će kada se pretvori u paru pokretati motore. Neki budući modeli ovakvih letelica mogli bi da budu opremljeni i senzorima koji bi im omogućavali da sastavljaju mape tokom putovanja kroz kosmos, tako da su kosmičke mape sakrivenog blaga samo pitanje vremena.

Priča o rudarenju na asteroidima nije priča o utopiji – tu su mnoge poteškoće, a među najvećim je ona da investitori žele garanciju da će nešto doneti dobit. Čovečanstvo još uvek nije savladalo svemir toliko da bi moglo da ponudi ovakve garancije. Bivši inženjer agencije NASA koji se bavi rudnim potencijalima kosmičkog prostranstva – Sailesh Ramakrishnan – je razvio algoritme za rovere koji su stigli do Marsa. On, između ostalog, tvrdi i da će kosmos zahvatiti zlatna groznica koja će promeniti skoro sve aspekte života na Zemlji. Ističe da se ova transformacija dešava brzo, i da će na svet uticati više nego pojava interneta. Ta promena je, kako kaže, intenzivna i zbog toga što već utiče na umove koji se tek formiraju, budući da deca žive u svetu u kojem rakete kreću u svemir skoro svake nedelje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.