Ministar Jovanović ugostio devojčice iz OŠ „Sveti Sava“ u Vladi Republike Srbije

0
80
ministar-jovanovic-ugostio-devojcice-iz-os-„sveti-sava“-u-vladi-republike-srbije

BIZIT plus

PCPress.rs Image

U susret Međunarodnom danu devojčica u IKT sektoru, ministar informisanja i  telekomunikacija, Mihailo Jovanović, ugostio je danas devojčice iz OŠ „Sveti Sava“ iz Beograda, u zgradi Vlade Republike Srbije.

PCPress.rs Image
Foto: Marina Jančević

Devojčice su imale jedinstvenu priliku da kroz organizovanu posetu saznaju puno interesantnih detalja i priča o istoriji i znamenitostima jedne od najvažnijih institucija u Republici Srbiji.

„Međunarodni dan devojčica u IKT sektoru je prilika da ohrabrimo devojčice prilikom odabira budućih profesija, da ne podležu stereotipima, već da se rukovode ličnim interesovanjima i talentima. Veoma je bitno što su naši mladi stručnjaci sve više zainteresovani za preduzetništvo, što su spremni da pokrenu sopstveni biznis i što je sve više žena zastupljeno u IKT preduzetništvu. IKT sektor je naša najbrže rastuća privredna grana koja ostvaruje značajan suficit u izvozu usluga i koja zapošljava oko 110.000 stručnjaka, a očekujemo da ih do 2027. bude više od 140.000. Zato je naša dužnost da svim devojčicama obezbedimo sve neophodne resurse i podršku, kako bi prevazišle rodno specifične stereotipe u svetu rada i zanimanja, kako bi odabrale IKT sektor za svoju buduću profesiju i ostvarile svoj pun potencijal u njemu“, izjavio je Jovanović i dodao da iz godine u godinu raste broj devojčica koje se odlučuju da započnu karijeru u IKT sektoru.

PCPress.rs Image
Foto: Marina Jančević

Međunarodni dan devojčica u IKT sektoru održava se svakog četvrtog četvrtka u aprilu sa ciljem da osnaži i ohrabri devojčice koje se odluče za karijeru u IKT sektoru.

Ove godine, Međunarodni dan devojčica u IKT-u organizuje Narodna Skupština Republike Srbije na čelu sa predsednicom gospođom Anom Brnabić kao višegodišnjom počasnom pokroviteljkom manifestacije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Ministarstvom privrede, Ministarstvom turizma i omladine, Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave. Podršku pružaju i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti,  ITU Međunarodna unija za telekomunikacije, kompanija A1, UN Women, EU SME Week, CANSEE Kanadsko-srpsko poslovno udruženje, Klett, Eurolog System, Blumen group, Erste bank i Generali osiguranje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.