Microsoft Copilot AI će uskoro raditi lokalno na PC računarima

0
66
microsoft-copilot-ai-ce-uskoro-raditi-lokalno-na-pc-racunarima

BIZIT plus

PCPress.rs Image

Microsoft-ova usluga Copilot AI je postavljena da radi lokalno na računarima. Kompanija je takođe saopštila da će za računare sa veštačkom inteligencijom sledeće generacije biti potrebne ugrađene neuralne procesorske jedinice (NPU) sa preko 40 TOPS (triliona operacija u sekundi) snage — iznad mogućnosti bilo kog potrošačkog procesora na tržištu.

PCPress.rs Image

Biće pokretano više elemenata Copilota lokalno

Intel je rekao da će računari sa veštačkom inteligencijom moći da pokreću “više elemenata Copilota” lokalno. Trenutno, Copilot pokreće skoro sve u oblaku, čak i male zahteve. To stvara prilično kašnjenje koje je dobro za veće poslove, ali nije idealno za manje poslove. Dodavanje lokalnih računarskih mogućnosti smanjilo bi to kašnjenje, a potencijalno bi poboljšalo performanse i privatnost.

Ranije se pričalo da Microsoft zahteva 40 TOPS na računarima sledeće generacije sa veštačkom inteligencijom (zajedno sa skromnih 16 GB RAM-a). Trenutno, Windows ne koristi mnogo NPU-ove, osim što pokreće video efekte kao što je zamućenje pozadine za Surface Studio veb kamere. ChromeOS i macOS koriste snagu NPU-a za više funkcija za obradu videa i zvuka, ali, zajedno sa OCR-om, prevodom, transkripcijom uživo i još mnogo toga.

Do sada, procesor sa najbržom NPU brzinom je Apple M3, koji nudi 18 TOPS-a u celoj liniji (M3, M3 Pro i M3 Ultra). AMD-ovi Ryzen 8040 i 7040 čipovi za laptopove su sledeći sa 16 i 10 TOPS respektivno, dok Intel-ov Meteor Lake laptop takođe dostiže 10 TOPS. Qualcomm može ponuditi prvi procesor sa dovoljno snage za Copilot preko Snapdragon X Elite, koji će ponuditi 45 TOPS brzine AI računara.

Intelovi čipovi Lunar Lake, koji treba da stignu 2025. godine, isporučivaće se se sa trostrukom brzinom NPU-a. Juče je kompanija predstavila 300 novih AI funkcija optimizovanih posebno za sopstvenu OpenVino platformu. Čip gigant je takođe najavio razvojni komplet za AI PC zasnovan na ASUS NUC Pro koji koristi svoj trenutni silicijum Meteor Lake.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.