Meta će deliti podatke sa centrom za otvorene nauke

0
78
meta-ce-deliti-podatke-sa-centrom-za-otvorene-nauke

Meta se udružuje sa Centrom za otvorenu nauku kako bi pokrenuo pilot program koji proučava teme vezane za dobrobit. Izgleda da će program zaroniti u naše podatke društvenih medija, ali na dobrovoljnoj osnovi, koristiće skup podataka koji čuva privatnost koji je obezbedila Meta za pilot program.

PCPress.rs Image

Nove vrste istraživačkih procesa

Specifičnosti programa ostaju nepoznate, ali centar navidi da će koristiti nove vrste istraživačkih procesa kao što su predregistracija i rana recenzija kolega. Ovo poslednje je važno, jer šalje predložena istraživačka pitanja na recenziju pre nego što se izdaju učesnicima. Ovo bi trebalo da pomogne u otklanjanju pristrasnosti i da osigura da su pitanja zaista korisna.

Meta bi ove nedelje trebalo da svedoči pred Odborom za pravosuđe Senata SAD o neuspehu da zaštiti decu na mreži, zajedno sa drugim velikim društvenim medijima kao što su TikTok, Snap i X. Meta ima posebno lošu evidenciju kada su u pitanju ove stvari. Na kraju krajeva, 41 država tuži kompaniju zbog navodnog nanošenja štete mentalnom zdravlju svojih najmlađih korisnika. U tužbi se tvrdi da je Meta znala da su njegove karakteristike koje izazivaju zavisnost loše za decu i da je namerno obmanula javnost o bezbednosti svojih platformi.

Imajući sve ovo na umu, nije potrebna studija da bi se prepoznalo da „blagostanje“ korisnika nije baš najvažnija stvar u glavama direktora društvenih medija. Ipak, ako program pomaže ovim kompanijama da se kreću u pravom smeru, to je svakako super. Centar kaže da će studija trajati dve godine i da je još uvek u ranim fazama planiranja.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.