Vaša kućna mreža bi mogla dobiti novo i jednostavnije ime 

0
77
vasa-kucna-mreza-bi-mogla-dobiti-novo-i-jednostavnije-ime 

PC Press Studio

PCPress.rs Image

ICANN, Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve, predlaže promenu koja bi mogla da pojednostavi način na koji pristupate internoj mreži vašeg doma. To znači da umesto da koristite adresu 192.168.k.k za konfigurisanje rutera, samo treba da unesete .internal. 

PCPress.rs Image

Kao što je istakao The Register, ICANN-ov Savetodavni komitet za bezbednost i stabilnost (SSAC) je prvo identifikovao potrebu za rezervisanjem domena najvišeg nivoa za privatne mreže 2020. godine — ali ne nužno da bi se olakšalo povezivanje sa vašim ruterom. 

 SSAC želi da novi .internal string spreči da se šeme za imenovanje privatnih domena sukobljavaju sa drugim mrežama. Trenutno, SSAC kaže da „neformalna upotreba domena najvišeg nivoa“, kao što je .dlink domen koji koristi kompanija za umrežavanje D-Link, ima „potencijal da dođe u sukob sa korenskom zonom ili u druge određene svrhe“. ICANN je prvobitno razmatrao ukupno 35 različitih nizova, ali se na kraju odlučio na dva izbora: „.interno“ ili „.privatno“. Organizacija je na kraju otišla sa .internal, kao što je utvrdila da .private „može dovesti do nenamernog pripisivanja privatnosti na viši stepen“. Još uvek ne znamo kako biste tačno strukturirali .internal domen da biste konfigurisali ruter ili druge uređaje na kućnoj mreži, ali više detalja će se pojaviti u narednim nedeljama. 

Za sada, međutim, još uvek možete očekivati da pristupite svom ruteru preko adrese 192.168.k.k. ICANN uzima komentare javnosti i odlučiće kako dalje od toga. 

Izvor: TheVerge

SBB


Tagovi: ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.