Da li ASML tehnologija može biti korišćena u vojne svrhe?

0
57
da-li-asml-tehnologija-moze-biti-koriscena-u-vojne-svrhe?

Holandski ministar trgovine, Džefri van Leven, izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti da Kina koristi tehnologiju kompanije ASML u vojne svrhe. Ministar je naglasio da se ova zabrinutost krije iza nedavne odluke o ukidanju izvoznih dozvola za ASML mašine.

ASML je najveća evropska tehnološka kompanija koja proizvodi litografske mašine neophodne za proizvodnju kompjuterskih čipova. Ministar je ukazao na rizik od zloupotrebe ove tehnologije i sumnju da Kina pokušava da je iskoristi u vojne svrhe.

Kina je već aktivno angažovala stručnjake iz inostranstva, uključujući i holandske, kako bi unapredila svoje vojno-tehničke mogućnosti. Ministar je istakao da su ASML alati za proizvodnju naprednih poluprovodnika uključeni u sisteme oružja visoke vrednosti i oružja za masovno uništenje, što je predstavljalo glavni faktor odluke o ukidanju izvoznih dozvola.

Iako je holandska vlada uvela zahtev za licenciranje prodaje određenih ASML mašina Kini, najnaprednije mašine nikada nisu bile prodate kineskim kupcima.

Ova odluka je izazvala polemike u holandskom parlamentu. Jedna poslanica je postavila pitanje zašto je vlada prvo izdala, a zatim povukla licence za izvoz alata kineskim kupcima. Ministar nije dao direktan odgovor, već je naveo da su dozvole za izvoz alata već bile dodeljene samo nekoliko puta, ali nije otkrio koliko od njih je stiglo iz Kine.

Holandska vlada je pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država uvela zahtev za licenciranje prodaje ASML mašina, ali ova odluka ne ide u prilog kompaniji koja je mogla mnogo da zaradi na kineskom tržištu.

U svetlu ovih dešavanja, ostaje pitanje da li je ASML tehnologija zaista u opasnosti da bude iskorišćena u vojne svrhe. Bez obzira na sve, Holandija je odlučila da preduzme mere kako bi zaštitila svoju tehnologiju od potencijalnih zloupotreba.

Pitanja i odgovori (FAQ):

1. Koja tehnologija je u pitanju?

ASML je evropska tehnološka kompanija koja proizvodi litografske mašine za proizvodnju kompjuterskih čipova.

2. Ko je izrazio zabrinutost i zbog čega?

Holandski ministar trgovine, Džefri van Leven, izrazio je zabrinutost zbog mogućnosti da Kina koristi tehnologiju kompanije ASML u vojne svrhe.

3. Zašto su izvozne dozvole za ASML mašine ukinute?

Ministar je naglasio rizik od zloupotrebe ove tehnologije i sumnju da Kina pokušava da je iskoristi u vojne svrhe, što je dovelo do odluke o ukidanju izvoznih dozvola.

4. Da li su kineski kupci ikada kupili najnaprednije ASML mašine?

Ne, najnaprednije mašine nikada nisu bile prodate kineskim kupcima.

5. Zašto je holandska vlada povukla licence za izvoz alata kineskim kupcima?

Ministar trgovine nije dao direktan odgovor, ali je naveo da su dozvole za izvoz alata već bile dodeljene samo nekoliko puta, bez otkrivanja koliko od njih je stiglo iz Kine.

6. Kako je holandska vlada pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država?

Holandska vlada je pod pritiskom SAD-a uvela zahtev za licenciranje prodaje ASML mašina.

7. Da li je ASML tehnologija zaista u opasnosti da bude iskorišćena u vojne svrhe?

Ostaje pitanje da li je ASML tehnologija zaista u opasnosti da bude iskorišćena u vojne svrhe. Holandija je, ipak, preduzela mere kako bi zaštitila svoju tehnologiju od potencijalnih zloupotreba.

Definicije:

– Litografska mašina: Mašina koja se koristi u proizvodnji kompjuterskih čipova za nanošenje slojeva materijala na površinu.

– Poluprovodnik: Materijal koji ima mogućnost da provodi električnu struju između provodnih i izolatorskih svojstava.

– Masovno uništenje: Vrsta oružja koja ima ogromnu razornu moć i uticaj na veliki broj ljudi ili široku teritoriju.

Preporučeni linkovi:

ASML (zvanična stranica kompanije ASML)

Read More