Zeiss donosi holograme na masovno tržište

0
66
zeiss-donosi-holograme-na-masovno-trziste

Dok se već nekoliko godina koristi za potrebe NASA-e i ESA-e, Multifunkcionalna pametna stakla sa hologramsom kompanije Zeiss tek sada se pripremaju za masovnu proizvodnju. Rezultati bi mogli biti zanimljivi.

Multifunkcionalna pametna stakla za Zeiss već neko vreme predstavljaju ključnu i skupu posebnu komponentnu svemirskih misija. Tehnologija je razvijena prvenstveno za potrebe NASA-e i ESA-e koje si mogubi priuštiti za kritične svrhe vezane za misiju. Nazivati ovo hologramom je malo varanje – ove slike ne lebde same po sebi; umesto toga, one se generišu unutar tankog providnog sloja između staklenih ploča, na koje su pričvršćene ultra-visokoprecizne optike.

Ipak, efekat je ubedljiv. Sloj slike je 92% providan. Zeiss tvrdi da holografska funkcionalnost može pretvoriti bilo koju staklenu površinu (prozore zgrada, transparentne ekrane, bočne prozore vozila itd.) u ekran za komunikaciju po potrebi.

Do sada je ovo sve bilo ograničeno na male serije proizvodnje. Međutim, nova tehnologija replikacije razvijena u Zeissovoj laboratoriji omogućava prvi put potpuno automatizovano umnožavanje master holograma u velikim količinama. Ovo tehnološko dostignuće u holografiji može se uporediti s onim što je pronalazak knjigotiskačke štampe značio za pisanje. Zato ga nazivamo Gutenberškim trenutkom za holografiju.

Vetrobransko staklo u automobilu na vrhu je samo početak. Takođe omogućava lebdeće prekidače u kokpitu vozila ili pametnim kućama, a način na koji može raspršiti svetlost unutar sloja vodi do nekih zanimljivih upotreba. Unutrašnje osvetljenje može biti napajano gotovo isključivo iz spoljnog svetla drugde.

Multifunkcionalna pametna stakla Zeiss tehnologija omogućava integraciju transparentne kamere – holokamere – koja koristi elemente koplanarnosti, dekoplanarnosti i vođenja svetlosti kako bi preusmerila nadošlu svetlost do skrivenog senzora. To pruža značajnu dodatnu vrednost za elektronske zabavne proizvode poput ekrana i displeja koji imaju integrisane kamere. Na primer, postavljanje holokamere u centru ekrana omogućiće učesnicima video konferencija da ostvare očni kontakt.

Gotovo kao dodatna pogodnost, mikro-optički sloj na prozorskom oknu apsorbuje sunčevu svetlost i može je preneti u koncentrisanom obliku na solarni panel. Ovo kombinuje prednosti konvencionalnih prozora – prirodno svetlo i neometan pogled – sa dodatnom prednošću efikasne proizvodnje energije. Zeiss još uvek ne otkriva koliko, ali to je intrigantan predlog.

Zeiss nema nameru da proizvodi komponente sam. Umesto toga, pružiće tehnologiju proizvođačima ili dobavljačima koji žele da je koriste. Ako su rezultati jednako dobri kao što tvrde i ako ne dodaju previše na cenu proizvoda za stvarni masovni debi, kompanija bi mogla da se suoči s velikom potražnjom za tim.

Read More