Uvodnik: Dopisivanje s robotima

0
57
uvodnik:-dopisivanje-s-robotima

Mailbox nikad nije prazan – čak i ako vas prijatelji zaborave, hiljade spamera širom sveta se svakoga dana „sete“ vaše e-mail adrese. Uz dosta truda sam se izborio sa većim delom spam-a, pa mi sada mailbox pune razni uređaji koje koristim i administriram: serveri, bojler, pametna kuća… Čim neki od tih „prijatelja“ ne piše, treba se zabrinuti!

PCPress.rs Image

U PC Press-u veoma ozbiljno shvatamo pitanje backup-a, što nam je mnogo puta bilo korisno, a naročito u maju 2019. kada nas je „pokosio“ Dharma ransom­ware, šifrujući sve podatke na redakcijskom serveru. Nastradali smo zato što mnoge stvari nismo radili kako treba, ali smo na kraju izgubili samo nešto vremena – jedan dan – jer smo backup radili kako treba. U među­vremenu smo tu proceduru dodatno unapredili, ali i pored svega toga u martu nam se desilo nešto od čega mi se digla kosa na glavi – backup nije pravljen desetak dana!

Redovni backup radimo tako što QNAP NAS u neko noćno vreme prekopira sve izmenjene podatke sa redakcijskog servera, kao i neke podatke sa važnih radnih stanica. Procedura ne prolazi uvek glatko: dešavalo se da QNAP ne može da pročita fajlove koji su ostali otvoreni kod nekog od kolega, ali me o tom problemu uvek obavesti elektron­skom poštom, pa ja nasilno pozat­varam te fajlove i pišem mail-ove „neprijateljima backup-a“; posle sam čak napravio proceduru na Windows Server-u koja automatski zatvara fajlove. Imali smo jednom i problem sa hard-diskom na QNAP-u, o čemu sam takođe uredno obavešten. Ali kada je sve u redu, ne dobijam nikak­vu informaciju.

Previous articleGoogle dodaje ocene uz nove AI alate za kupce 
Next articlePrvi transformabilni elektronski nanouređaji  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.