Prvi transformabilni elektronski nanouređaji  

0
55
prvi-transformabilni-elektronski-nanouredjaji- 

Elektronski delovi nanorazmera u uređajima kao što su pametni telefoni su čvrsti, statični objekti koji se jednom dizajniraju i izgrade ne mogu da se transformišu u bilo šta drugo. Ali tim sa Kalifornijskog univerziteta Irvine izvestio je o otkriću uređaja nanorazmera koji se mogu transformisati u mnogo različitih oblika i veličina iako postoje u čvrstom stanju. 

PCPress.rs Image

 Rad, objavljen u Science Advances, mogao bi fundamentalno da promeni prirodu elektronskih uređaja, kao i istraživanje kvantnih materijala na atomskoj skali. 

 „Ono što smo otkrili je da za određeni skup materijala možete napraviti elektronske uređaje nanorazmera koji nisu zalepljeni zajedno“, rekao je docent Javier Sanchez-Yamagishi. „Delovi se mogu pomerati, a to nam omogućava da promenimo veličinu i oblik uređaja nakon što je napravljen. 

 Uređaji se mogu modifikovati slično kao magneti za vrata frižidera – zaglavljeni, ali se mogu ponovo konfigurisati u bilo koji obrazac koji želite. 

 „Značaj ovog istraživanja je u tome što ono demonstrira novo svojstvo koje se može koristiti u ovim materijalima koje omogućava realizaciju fundamentalno različitih tipova arhitektura uređaja, uključujući mehaničku rekonfiguraciju delova kola“, rekao je student doktorskih studija Ian Sequeira. 

 Do sada naučnici nisu mislili da je tako nešto moguće. U stvari, tim nije čak ni tražio ono što je na kraju otkrio. „To definitivno nije bilo ono što smo prvobitno nameravali da uradimo“, rekao je Sanchez-Yamagishi. „Očekivali smo da će sve biti statično, ali desilo se da smo bili usred pokušaja da to izmerimo, i slučajno smo naleteli na uređaj i videli smo da se pomerio. 

 Videli su da male zlatne žice u nanorazmeri mogu da klize sa veoma malim trenjem po vrhu specijalnih kristala zvanih „van der Valsovi materijali“. Koristeći prednosti ovih klizavih interfejsa, napravili su elektronske uređaje napravljene od listova grafena debljine jednog atoma pričvršćenih za zlatne žice koje se u hodu mogu transformisati u različite konfiguracije. 

 Pošto tako dobro provodi električnu energiju, zlato je uobičajeni deo elektronskih komponenti. Ali kako bi to otkriće moglo da utiče na industrije koje koriste takve uređaje, nije jasno. 

 „Inicijalna priča se više odnosi na osnovnu nauku o tome, iako je to ideja koja bi jednog dana mogla da utiče na industriju“, rekao je Sanchez-Yamagishi. “Ovo klija ideju o tome.” 

 „To bi moglo suštinski da promeni način na koji ljudi istražuju u ovoj oblasti. Istraživači sanjaju da imaju fleksibilnost i kontrolu u svojim eksperimentima, ali postoje mnoga ograničenja kada se bave materijalima nanorazmera. Naši rezultati pokazuju da ono što se nekada smatralo fiksnim i statičnim može biti fleksibilno i dinamično“, dodao je Sanchez-Yamagishi. 

Izvor: techbriefs.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.