Upitni kvalitet jeftinih USB fleš drajvova

0
75
upitni-kvalitet-jeftinih-usb-fles-drajvova

Nemačka kompanija za oporavak podataka, CBL Data Recovery, uočila je zabrinjavajući trend kod neispravnih USB fleš drajvova. Većina stikova koji su im dolazili na popravku bili su jeftini drajvovi, koje su korisnici uglavnom dobili kao promotivne poklone.

PCPress.rs Image

Nakon otvaranja tih uređaja, ustanovili su jednu interesantnu stvar. Veliki broj čipova u tim uređajima poticao je od poznatih kompanija, kao što su Samsung, Sandisk ili Hynix, ali sa ih je sve krasila jedna zajednička karakteristika. U pitanju su bili čipovi koji nisu prošli kontrolu kvaliteta u matičnim fabrikama, što zbog manjeg kapaciteta od propisanog, što zbog činjenice da nisu prošli test pouzdanosti. To se može zaključiti po tome što su sa čipova mehaničkim putem uklonjeni logoi kompanija, ili su „preštampani“ nekim drugim tekstom, kako bi bili nečitljivi.

Bilo je čak i situacija da unutar fleš drajva ne postoji NAND čip, već nalemljena microSD kartica (verovatno isto škart, odbačen nakon kontrole kvaliteta), takođe sa uklonjenim imenom proizvođača. Naravno, ne smeju da se zaborave ni dobro poznate metode upisa „lažnog“ firmvera na drajvove malog kapaciteta, koji bi prilikom očitavanja pokazivao daleko veći kapacitet od stvarnog.

Zajedničko za sve te uređaje je da su podaci na njima bili delimično ili potpuno izgubljeni, što nakon pomenutog saznanja i nije bilo čudno. Zabrinjavajuća je činjenica da su takvi memorijski čipovi/kartice uopšte dospeli na tržište i da su se našli u proizvodima koji bi trebali da budu mediji za sigurno skladištenje podataka.

Preporuka koju je kompanija dala je da podatke koji su vam zaista bitni nikad ne držite samo na USB stikovima, naročito ne na primercima koje ste dobili kao promotivni materijal. Takođe, upišite i pročitajte podatke sa tih memorijskih uređaja bar jednom ili dvaput godišnje i nikad ne koristite pun kapacitet uređaja (kako bi se dalo rezervnog prostora za snimanje algoritmima za korekciju podataka).

Izbegavajte u širokom luku sve jeftine USB stikove velikog kapaciteta i nepoznatih proizvođača. Bolje potrošite malo više novca na kupovinu pouzdanog USB drajva poznatog proizvođača. Ušteđenih nekoliko stotina ili hiljada dinara na kupovinu proizvoda sumnjivog kvaliteta, može da vas košta neuporedivo više u formi izgubljenih bitnih podataka.

Izvor: ArsTechnica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.