OpenAI ne može da registruje „GPT“

0
61
openai-ne-moze-da-registruje-„gpt“

Računari i Galaksija

PCPress.rs Image

Američki zavod za patente i žigove (PTO) odbio je OpenAI-ovu aplikaciju da registruje reč GPT, što znači generativni unapred obučeni transformator, rekavši da je GPT previše opšti termin da bi se registrovao i da može sprečiti konkurente da ispravno opisuju svoje proizvode kao GPT.

PCPress.rs Image


OpenAI je u svojoj aplikaciji tvrdio da GPT nije deskriptivna reč – da GPT nije tako opšti termin da bi potrošači „odmah razumeli“ šta to znači.

PTO je u svojoj odluci od 6. februara napisao da nije važno ako potrošači ne znaju šta znači GPT – jer oni koji koriste tehnologiju razumeju da se GPT odnosi na opšti tip softvera, a ne samo na OpenAI proizvode.

Od uspona generativne AI, mnoge druge AI usluge su dodale GPT nazivima proizvoda. Na primer, postoji pokretanje detektora veštačke inteligencije pod nazivom GPTZero. Druge kompanije svoje osnovne modele veštačke inteligencije često nazivaju GPT-ima jer bukvalno jesu.

Termin GPT je postao blisko vezan za OpenAI nakon što su ChatGPT i njegovi AI modeli GPT-3 (i kasnije GPT-4) postali popularni. Kada je otvorila ChatGPT za spoljne programere, kompanija je takođe svoje prilagođene chat botove nazvala GPT. Međutim, OpenAI u poslednje vreme daje različita imena brendova drugim uslugama. Nedavno je objavio svoj model generacije teksta u video pod nazivom Sora.

Gizmodo napominje da ovo nije prvi put da su SAD odbile OpenAI-jev zahtev za zaštitnim znakom za GPT; prvi put je to bilo u maju 2023. Kompanija može još jednom da se žali Odboru za suđenje i žalbe u vezi sa žigovima za još jedan pokušaj da izraz GPT bude zaštićen.

Izvor: TheVerge

SBB


Tagovi: , , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.