Microsoft, OpenAI, Google i druge kompanije dogovorile borbu protiv lažnih informacija u vezi sa predstojećim izborima

0
78
microsoft,-openai,-google-i-druge-kompanije-dogovorile-borbu-protiv-laznih-informacija-u-vezi-sa-predstojecim-izborima

Računari i Galaksija

PCPress.rs Image

Koalicija od 20 tehnoloških kompanija potpisala je sporazum o sprečavanju lažiranja veštačke inteligencije na kritičnim izborima 2024. koji se održavaju u više od 40 zemalja. OpenAI, Google, Meta, Amazon, Adobe i X su među kompanijama koja se pridružuju paktu za sprečavanje i borbu protiv sadržaja generisanog veštačkom inteligencijom koji bi mogao da utiče na glasače.

PCPress.rs Image

Tehnički sporazum protiv obmana

Lista kompanija koje potpisuju „Tehnički sporazum za borbu protiv obmanjujuće upotrebe veštačke inteligencije na izborima 2024.“ uključuje one koje kreiraju i distribuiraju modele veštačke inteligencije, kao i društvene platforme na kojima će se najverovatnije pojaviti duboki fajkovi. Potpisnici su Adobe, Amazon, Anthropic, Arm, ElevenLabs, Google, IBM, Inflection AI, LinkedIn, McAfee, Meta, Microsoft, Nota, OpenAI, Snap Inc., Stability AI, TikTok, Trend Micro, Truepic i X.

Grupa opisuje sporazum kao skup obaveza za primenu tehnologije koja se suprotstavlja štetnom sadržaju generisanom veštačkom inteligencijom koji ima za cilj da obmane birače. Sporazum će se primenjivati na audio, video i slike generisane veštačkom inteligencijom. On se bavi sadržajem koji obmanjujuće lažira ili menja izgled, glas ili postupke političkih kandidata, izbornih zvaničnika i drugih ključnih aktera na demokratskim izborima, ili koji biračima daju lažne informacije o tome kada, gde i kako mogu da glasaju.

Iako su opšti principi oko kojih se 20 kompanija složilo da zvuče kao početak koji obećava, ostaje da se vidi da li će labav niz sporazuma bez obavezujuće primene biti dovoljan za borbu protiv scenarija noćne more u kojem loši svetski akteri koriste generativnu veštačku inteligenciju da utiču na javno mnjenje i biraju agresivno antidemokratske kandidate, u SAD i drugde.

Izvor: Engadget

SBB


Tagovi: ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.