Kad se moćan AI spoji sa humanoidnim robotom

0
64
kad-se-mocan-ai-spoji-sa-humanoidnim-robotom

Računari i Galaksija

PCPress.rs Image

U filmovima je uspon veštačke inteligencije obično u vezi sa fizičkom formom, drugim rečima – humanoidnim robotima. Najnaprednije AI modeli trenutno su samo glasovi bez tela, ali bi zahvaljujući kompaniji NVIDIA to uskoro moglo da se promeni.

PCPress.rs Image

Mnogo je onih koji se boje robota i veštačke inteligencije, najviše zbog toga što se radi o nečemu što je stvorio čovek. Zato valjda ne može da se zamisli mašina koja nije pobesneli ubica, robot koji želi da uništi čovečanstvo. AI modeli su tako četo babaroge, a sigurno je da će se strah pojačati sa saznanjem da bi jednog dana mogli da dobiju i tela.

Kompanije kao što su Google, Figure, Microsoft, Tesla, Boston Dynamics i druge, već rade na tome da AI spoje sa mehaničkim telima, a eksperti iz kompanije Nvidia žele da ubrzaju proces. Izvršni direktor ove kompanije, Jensen Huang, kaže da je rad na AI modelima za humanoidne robote jedan od najuzbudljivijih problema sadašnjice. Veruje da će sledeću generaciju robota činiti humanoidni roboti, a u tom kontekstu je najavljen i Project GR00T (Generalist Robot 00 Technology).

GR00T je AI model koji će, kako kaže izvršni direktor kompanije Nvidia, poslužiti kao „mozak za humanoidne robote“. Roboti koji dobiju ovaj AGI um (opšta veštačka inteligencija (AGI) je vrsta veštačke inteligencije koja može da radi jednako dobro ili bolje od ljudi na širokom spektru kognitivnih zadataka) će moći da uče veštine, rešavaju zadatke i prevazilaze prepreke usput, što znači da će moći samostalno da uče i zaključuju.

Ako se napravi „sposoban robot“ ojačan opštom veštačkom inteligencijom, potpuno autonomni roboti bi mogli da postanu stvarnost. Neki eksperti misle da je pravi AGI još uvek daleko, pa je moguće da je pokušaj kompanije NVIDIA još uvek više san nego stvarnost.

Izvor: Ars Technica

SBB


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.