Google ne želi da plaće novinare u Kaliforniji

0
58
google-ne-zeli-da-place-novinare-u-kaliforniji

PCPress.rs Image

Kompanija privremeno uklanja linkove ka kalifornijskim vestima za neke korisnike.

PCPress.rs Image

“Porez na linkove”

Google, jedna od najvećih kompanija na svetu je prošle godine je ostvarlila profit od preko 73 milijarde dolara. Kompanija sada protestuje protiv kalifornijskog zakona koji bi zahtevao od nje i drugih platformi da plaćaju medijske izvore. Kompanija je najavila da započinje “kratki test” koji će blokirati linkove ka lokalnim kalifornijskim izvorima vesti za “mali procenat” korisnika u državi.

Potez Google-a, je odgovor na Zakon o očuvanju novinarstva Kalifornije. Zakon bi zahtevao od Google-a, Mete i drugih platformi da plaćaju naknade kalifornijskim izdavačima u zamenu za linkove. Predloženi zakon, koji je prošle godine usvojen u kalifornijskoj skupštini, predstavlja “porez na linkove”, prema rečima potpredsednika za partnerske odnose sa vestima Google-a, Jaffer-a Zaidi-ja.

“Ako bude usvojen, Zakon o očuvanju novinarstva Kalifornije može rezultirati značajnim promenama u uslugama koje možemo ponuditi stanovnicima Kalifornije. Takođe, doći ce i do promene u saobraćaju koji možemo pružiti kalifornijskim izdavačima”, navodi Zaidi. Zakon još nije stupio na snagu. Ipak, Google je odluči da izloži izdavače i korisnike u Kaliforniji primeru kako bi te promene mogle izgledati.

Google je uložio 150 miliona dolara za australijske izdavače

Kompanija navodi da će privremeno testirati blokiranje linkova ka kalifornijskim izvorima vesti koji bi bili obuhvaćeni zakonom. Na taj način će “meriti uticaj zakonodavstva na korisničko iskustvo proizvoda”. Zaidi nije naveo koliki će biti obim testa ili koliko će trajati. Google takođe obustavlja nove troškove za kalifornijske redakcije vesti. Tu su uključeni “novi partneri putem Google News Showcase, proizvodni i licencni programi za medijske organizacije i planirane ekspanzije Google News inicijative.”

Google nije prva kompanija koja koristi čvrste taktike pred novim zakonima koji ciljaju da prisile tehnološke kompanije da plaćaju novinarstvo. Meta je povukla vesti sa Facebooka i Instagrama u Kanadi nakon što je sličan zakon usvojen i zapretila je istim potezom u Kaliforniji. Meta je konačno postigla dogovore o plaćanju izdavača u Australiji nakon što je 2021. godine stupio na snagu zakon. Međutim, prošlog meseca je najavila da će okončati sa tim partnerima.

Google i dalje igra igre po ovom pitanju. Povukao je svoju News uslugu iz Španije tokom sedam godina u znak protesta zbog lokalnih zakona o autorskim pravima koji bi zahtevali naknade. Ipak, kompanija potpisala ugovore vredne oko 150 miliona dolara za plaćanje australijskim izdavačima. Takođe, kompanija je na kraju odustala od pretnji da će povući vesti iz rezultata pretrage u Kanadi i izdvojila oko 74 miliona dolara. To možda zvuči kao puno, ali su ti iznosi i dalje samo mali deo od procenjenih 10 do 12 milijardi dolara koliko istraživači procenjuju da Google treba da plaća izdavačima.

Izvor: Engadget

SBB


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.