Brz pogled unazad na Corel Linux OS 

0
77
brz-pogled-unazad-na-corel-linux-os 

Alternativni operativni sistemi za PC koji su pokušali, ali nisu uspeli da se takmiče sa Microsoftovim Windows-om su koristili korisničke interfejse slične Windows 95-98.

PCPress.rs Image

Još jedan pokušaj stvaranja konkurentskog operativnog sistema sličnog Windows-u

Jedan od njih, BeOS, razvijen je potpuno od nule, dok je drugi, Lindows, koristio Linux kao osnovu. BeOS i Lindows su stvoreni od strane startap kompanija. Međutim, još jedan takmičar za konkurenta Windows operativnog sistema krajem devedesetih i početkom 2000-ih došao je iz dobro uspostavljene softverske kompanije, Corel. Corel je osnovan u Kanadi 1985. godine, i rano u svojoj istoriji imao je uspešan softverski proizvod sa grafičkim uređivačem CorelDRAW. U januaru 1996. godine, kompanija je odlučila da kupi program za obradu teksta WordPerfect od Novell-a u poslu vrednom tadašnjih 180 miliona dolara.

U izveštaju Deseret News o tom dogovoru, Corelovo preuzimanje WordPerfecta brzo je pretvorilo kompaniju u drugu najveću softversku kompaniju na svetu, odmah iza Microsoft-a. Predsednik Corela, Michael Cowpland, izrazio je nadu da će kompanija moći da se takmiči sa Microsoft-om u ranim fazama potrošačkog interneta. Jasno je da je Corel išao na tržište PC softvera koje dominira Microsoft sa kupovinom WordPerfecta. Međutim, Microsoft-ov Word postajao je dominantan proizvod u prostoru obrade teksta. Tako je 1999. godine Corel odlučio da konkuriše Microsoft-u na njihovom najvećem terenu: operativnom sistemu za PC.

Kako je izveštavao CNN u novembru 1999. godine, kompanija je prvo najavila Corel Linux OS na sajmu Comdex. ZDNet je tada naveo da je operativni sistem baziran na Debian 2.2.12 verziji Linux-a, koju je Corel odabrao, jer je smatrana kvalitetno napisanom.

ZDNet je naveo da je korisnički interfejs OS-a baziran na radnoj okolini KDE 1.1.2. Bio je poznat svima koji su koristili Windows 95 ili 98 u to vreme, ali je nudila neke dodatke, kao što je mogućnost prilagođavanja tema korisničkog interfejsa. Takođe je imao svoju verziju menadžera datoteka, dizajniranu da izgleda i deluje kao menadžer datoteka na Windows 95/98.

Još jedan prodajni argument bio je relativno brza (tada) instalacija. ZDNet je naveo da bi instalacija OS-a na Intel-ovom PC-u trajala oko 20 minuta.

Kompanija je ponudila tri različite verzije Corel Linux OS-a pri lansiranju; postojala je besplatna verzija koju je svako mogao preuzeti sa Corelovog sajta. Postojala je i standardna verzija u kutiji koja je koštala 49 dolara, a sadržavala je 30 besplatnih dana podrške putem emaila i ograničenu verziju WordPerfecta.

Postojala je i Deluxe verzija OS-a u kutiji koja je koštala 89 dolara. Ljudi su ne samo dobijali Corel Linux OS, kompletne štampane priručnike, punu verziju WordPerfecta i 30 besplatnih dana podrške putem emaila i telefona, već je čak dolazila sa malom gumicom u obliku Linux pingvina u kutiji.

Nažalost, za Corel, niko se nije činio zainteresovanim za korišćenje njihovog Linux baziranog operativnog sistema. Kompanija je izdala drugo značajno ažuriranje za OS u avgustu 2000. godine, ali ni to nije steklo popularnost. U avgustu 2001. godine, prema izveštaju Wired, Corel je prodao svoje poslovanje Linux-a startap kompaniji pod imenom Xandros. Ta kompanija je prodavala verziju Corel Linux-a pod imenom Xandros Desktop. Ironično, softver Xandros-a je konačno kupila PC/OpenSystems, koja takođe poseduje Linspire, bivše ime Lindows-a.

Sam Corel i dalje nudi verzije CorelDRAW-a, WordPerfect-a i drugih softverskih proizvoda. Međutim, u septembru 2022. godine, matična kompanija se rebrandirala kao Alludo, što bi trebalo značiti “sve što radite”. Takođe je roditeljska kompanija mnogih drugih softverskih proizvoda, uključujući WinZip, Parallels i još mnogo toga.

Izvor: Neowin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.