AMD Ryzen 8700G “delidded” – radi na 25 stepeni Celzijusa manje i do 17% brže

0
71
amd-ryzen-8700g-“delidded”-–-radi-na-25-stepeni-celzijusa-manje-i-do-17%-brze

AMD je lansirao kvartet APU-ova Ryzen 8000G ‘Phoenix’ za desktop računare na CES 2024, ali je brzo postalo očigledno da ovi čipovi koriste termalnu pastu kao termalni interfejsni materijal (TIM).

PCPress.rs Image

Der8auer je impresioniran postignućem performansi skoro na nivou CPU-a 7700X

Danas je stručnjak za overclocking, Roman ‘Der8auer’ Hartung, objavio neka ispitivanja koja pokazuju poboljšanja performansi / temperature koja su dostupna delidovanjem ovih novih APU-ova, posebno AMD-ovog vrhunskog Ryzen 7 8700G. Impresivno, prelazak sa uzorka iz prodavnice na uzorak sa tečnim metalom TIM-om mogao bi smanjiti temperaturu jezgara do 25 stepeni Celzijusa. Performanse procesora takođe mogu biti poboljšane do 17%.

Na početku svog videa, Der8auer ističe da su Ryzen 8000G procesori bliži mobilnim delovima, te koriste termalnu pastu umesto lemljenog TIM-a. Ovo obično znači da će delidovanje procesora i zamena TIM-a tečnim metalom doneti odlične rezultate.

Pre nego što je počeo sa ispitivanjima, Der8auer je smatrao korisnim uporediti novi Ryzen 7 8700G sa isprobanim i pouzdanim čipom Ryzen 9 7950X. Brzi vizuelni pregled otkriva veliku razliku. Na čipu supstrata između osam nogu 7950X vidljivo je mnogo površinskih montažnih komponenti. Na 8700G, ove vrste komponenti mogu se videti samo ako se zaviri ispod IHS-a.

Vizuelni pregled naveo je Der8auera da se zabrine da bi Ryzen 7000 Delid-Die-Mate mogao biti nekompatibilan sa Ryzen 8000G čipovima. Međutim, proces delidovanja je prošao besprekorno i bio je čak i lakši zbog paste TIM-a. 8700G je bez oštećenja delidovan, tako da je plan ispitivanja mogao da se sprovede.

Der8auer je testirao Ryzen 7 8700G u tri konfiguracije i sa tri strategije napajanja / takta. Pre delidovanja, testirao je standardni 8700G koji je isporučen, sa PBO-om, i sa ručnim overclockingom na 5.0 GHz. Nakon delidovanja, iste testove je uradio koristeći 8700G koji je imao KryoSheet između die-a i IHS-a, i konačno sa tečnim metalom.

Primetio je da će ručno overclockovani Ryzen 7 8700G raditi oko 5% sporije od Ryzen 7 7700X u Cinebench testu sa overclockingom na 5.0GHz. Međutim, neki će možda radije koristiti Phoenix desktop čip zbog njegovog snažnog iGPU-a.

Videvši hladne performanse delidovanog čipa sa tečnim metalom, Der8auer je zaključio da je novi “sweetspot” procesora za ručni overclocking 5.3 GHz, sa temperaturom jezgara koja ostaje ispod 80 stepeni Celzijusa. Izmerene Cinebench performanse ovog čipa bile su 15 do 17% bolje od originalno testiranog standardnog APU-a.

Zašto delidovati i testirati APU na ovaj način? Der8auer kaže da je sproveo ovaj projekat jer voli da radi ovakve stvari… Međutim, takođe smatra da ovakav eksperiment može doneti stvarne koristi u nekim scenarijima. Na primer, u sistemima sa ograničenim prostorom, gde su hlađenje i dizajn hladnjaka ograničeni, i gde ljudi obično traže veoma tihu performansu, mogućnost korišćenja manjeg hladnjaka i / ili sporijeg ventilatora može biti veoma privlačna.

Izvor: Tomshardware

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.