Meta gasi Threads u Turskoj

0
55
meta-gasi-threads-u-turskoj

Meta gasi Threads u Turskoj nakon privremene zabrane Turske uprave za zaštitu konkurencije (TCA) protiv automatskog deljenja podataka sa Instagramom. TCA je presudio da će povezivanje Threads-a i Instagrama bez uključivanja korisnika „dovesti do nepopravljive štete“ i da je Meta „zloupotrebila svoju dominantnu poziciju“ u industriji sa ovom praksom. TCA je takođe sugerisao da povezivanje postoji prvenstveno da bi se povećala „tržišna snaga“ kompanije.

PCPress.rs Image

U toku je priprema žalbe

Umesto da menja način na koji se Instagram i Threads integrišu u regionu, Meta povlači novu aplikaciju za društvene medije. Kompanija kaže da je ovo samo privremena mera jer radi na žalbi na zabranu, ali ne postoji vremenski rok za to. U međuvremenu, Meta predlaže da korisnici u Turskoj ili deaktiviraju svoje naloge ili ih potpuno izbrišu. Oni koji deaktiviraju biće vraćeni njihovi postovi i interakcije „ako se Threads vrate“ u zemlju.

Turski regulatori nisu jedini ljudi koji misle da je automatsko povezivanje Threads-a i Instagrama, u najboljem slučaju, pomalo jezivo. To je bila tačka spora od kada je platforma lansirana prošle godine. Aplikacije su bile toliko povezane zajedno da korisnici nisu mogli čak ni da izbrišu Threads nalog a da ne unište svoj Instagram nalog, iako je Meta ovo zakrpila pre nekoliko meseci.

Meta je takođe počela da promoviše Threads postove na Fejsbuku i Instagramu bez pristanka korisnika. Ovo je tip automatskog deljenja podataka koji je namučio TCA, što je dovelo do nedavne zabrane.

Takođe, ovo nije prva regulatorna bitka između Mete i Turske. Zemlja je kaznila Metu sa 18,6 miliona dolara još 2022. godine zbog deljenja podataka u svojim aplikacijama, prema izveštaju TechCrunch-a. Ovo je navodno kršenje zakona o konkurenciji. Turska je zatražila od Mete da podnese dokumente u kojima se detaljno navode njeni napori da se zaustavi kršenje ovih zakona, ali turski regulatori kažu da objašnjenja nedostaju. Kao takva, zemlja je izrekla kompaniji Meta dodatne kazne, u iznosu od 160.000 dolara svakog dana.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.