60% vremena provedenog u igrama čine naslovi stariji od 6 godina

0
40
60%-vremena-provedenog-u-igrama-cine-naslovi-stariji-od-6-godina

Iako je 2023. godina bila ništa manje od vrhunske godine za igre svih žanrova, uključujući Baldur’s Gate 3 i Alan Wake 2, čini se da igrači nisu mogli biti ubedjeni da ostave svoju staru kolekciju iza sebe.

Izveštaj opisuje da igrači i dalje provode većinu svog vremena sa starijim igrama, doprinoseći oko 60 posto ukupnog vremena provedenog u industriji prošle godine.

Newzoo je objavio svoj drugi godišnji izveštaj o tržištu PC-a i konzola za 2023. godinu, pokazujući da je bilo postepeno poboljšanje od 2% na tržištu PC-a i konzola, dostižući prihod od 93,5 milijardi dolara.

Međutim, čini se da je većina igrača provela vreme sa starijim franšizama. 60% ukupnog vremena provedenog u igrama prošle godine zauzeli su Cal of Duty, Fortnite, Rainbow Six Siege i druge.

Fortnite je rangiran kao najpopularnija igra na svim platformama. U međuvremenu, Rockstarov GTA 5, koji se približava gotovo 200 miliona prodaja, takođe je pronađen prilično visoko na listi na svim platformama.

Samo Fortnite, Roblox, League of Legends, Minecraft i GTA V činili su oko 27% vremena igranja. Prilično iznenađujuće, samo 8% vremena igranja dolazi od novih igara poput Baldur’s Gate 3 i Diablo 4.

Još iznenađujuća je činjenica da je Starfield ušao na listu, ističući svoj komercijalni uspeh uprkos svim izgledima. Starfield je takođe bio jedna od retkih igara koje nisu multiplayer na listi.

Ovde je očigledno da su igrači udobni igrajući klasične multiplayer igre umesto da probaju nešto novo. Ovaj trend naglašava razne izazove s kojima će se industrija suočavati u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More