Šta je zapravo Apple Intelligence?

0
55
sta-je-zapravo-apple-intelligence?

Apple se ozbiljno bavi veštačkom inteligencijom na svoj specifičan način.

PCPress.rs Image

Unpređenje Sirija

Na WWDC, godišnjoj konferenciji za programere, kompanija je otkrila Apple Intelligence. To je zapravo Apple brendirana verzija AI-a koja se fokusira na integraciju tehnologije u svoj softver i unapređenje postojećih aplikacija. Apple Intelligence će koristiti tehnologiju razvijenu unutar kompanije kao i partnerstvo sa OpenAI, tvorcem ChatGPT-a.

Jedno od najvećih unapređenja Apple-ove veštačke inteligencije dolazi za Siri. Apple-ov ugrađeni glasovni asistent sada će biti pokretan velikim jezičkim modelima, tehnologijom koja stoji iza savremenih generativnih AI sistema.

Siri, koja je tokom godina stagnirala, mogla bi postati korisnija. Sada će moći bliže da komunicira sa Apple-ovim operativnim sistemima i aplikacijama. Na primer, možete zamoliti Siri da vam da sažetak novinskog članka, izbriše email ili uredi fotografiju.

Asistent će takođe moći da izvrši više od 100 radnji. Neke od njih su pronalaženje fotografija na osnovu opisa sadržaja ili izvlačenje ličnih podataka sa slike vaše lične karte za automatsko popunjavanje obrazaca na internetu. Možete uneti vaše pitanje u Siri umesto da koristite glas.

Writing Tools

Apple Intelligence će istaknuti relevantan sadržaj u Safari-ju dok pregledate internet. Takođe ćete moći brzo da se ažurirate na prioritetne obaveštenja. Vaši uređaji će moći da kreiraju razrađene odgovore na emailove i tekstualne poruke u vaše ime. Apple je takođe najavio niz novih funkcija nazvanih Writing Tools koje koriste AI za pisanje, prepisivanje, lekturu i sažimanje teksta kroz ceo sistem. To može biti korisno za sastavljanje email-ova i blog postova.

Apple Intelligence će koristiti AI za snimanje, transkripciju i sažimanje vaših telefonskih poziva, konkurišući trećim stranama za transkripciju kao što je Otter. Svi učesnici su automatski obavešteni kada počnete sa snimanjem, a na kraju će biti automatski generisan sažetak glavnih tačaka razgovora. Takođe, možete koristiti AI za generisanje slika, nalepnica i prilagođenih emotikona.

Apple Intelligence može automatski transkribovati i sažimati pozive. Zahvaljujući partnerstvu sa OpenAI, Apple takođe uključuje osnovnu verziju GPT-4o u Siri kao i Writing Tools. Siri može delovati kao posrednik za korisničke upite prema GTP-4o a Writing Tools može koristiti LLM za pomoć pri pisanju teksta. Apple tvrdi da, osim ako ne povežete svoj plaćeni ChatGPT nalog sa svojim Apple uređajem, kompanija neće čuvati vaše zahteve niti druge identifikacione informacije kao što je vaša IP adresa.

Apple Intelligence će biti u beta fazi prilikom lansiranja. Zatim, biće ograničena na iPhone 15 Pro i Pro Max, kaoi iPad-e i Mac-ove sa M1 (ili novijim) čipovima.

PCPress.rs Image

Apple-ove AI funkcije su dugo očekivane

Generativna AI je uzdrmala Silicijumsku dolinu otkako je OpenAI lansirao ChatGPT krajem 2022. godine. Od tada, Apple-ovi konkurenti poput Google-a, Samsung-a i Microsoft-a, kao i kompanije poput Mete, se utrkuju da integrišu AI funkcije u sve svoje glavne proizvode.

Prošlog meseca, Google je najavio da će AI biti kamen temeljac sledeće verzije Android-a i napravio velike AI promene u svom pretraživaču. Samsung, Apple-ov glavni konkurent u segmentu pametnih telefona, dodao je AI funkcije svojim telefonima ranije ove godine. Te funkcije mogu prevoditi pozive u realnom vremenu i uređivati fotografije.

Microsoft je takođe predstavio AI Copilot računare, namenjene integraciji AI funkcija u Windows, uključujući titlovanje u realnom vremenu, uređivanje slika i unapređivanje pretrage kroz ceo sistem.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.