Ako je Clearview AI skenirao vaše lice, možete dobiti udeo u kompaniji

0
43
ako-je-clearview-ai-skenirao-vase-lice,-mozete-dobiti-udeo-u-kompaniji

PCPress.rs Image

Ovaj sporazum je osmišljen kako bi pomogao kompaniji koja zloupotrebljava privatnost da izbegne bankrot.

PCPress.rs Image

Clearview bi mogao da bankrotira

Kontroverzna kompanija za prepoznavanje lica Clearview AI pristala je na neobičan sporazum u kolektivnoj tužbi. Umesto da plati u gotovini, kompanija bi Amerikancima u svojoj bazi podataka dala udeo od 23 odsto u kompaniji. Bez nagodbe, Clearview bi mogao bankrotirati, prema sudskim dokumentima.

Ako živite u SAD-u i ikada ste objavili svoju fotografiju javno na mreži, možda ste deo kolektivne tužbe. Nagodba bi mogla iznositi najmanje 50 miliona dolara prema sudskim dokumentima i mora biti odobrena od strane saveznog sudije.

Clearview AI, koji ima podršku milijardera Pitera Tila, tvrdi da ima preko 30 milijardi slika u svojoj bazi podataka. Te slike mogu pristupiti i unakrsno ih referencirati hiljade odeljenja za sprovođenje zakona, uključujući FBI i Ministarstvo unutrašnje bezbednosti SAD-a.

Nedugo nakon što je otkriven njihov identitet, Clearview je bio pogođen tužbama u Ilinoisu, Kaliforniji, Virdžiniji, Njujorku i u drugim mestima, koje su sve objedinjene u kolektivnu tužbu u saveznom sudu u Čikagu. Troškovi parnice su navodno iscrpljivali rezerve kompanije. To je prisililo kompaniju da potraži kreativan način za rešavanje tužbe.

Svako bi dobio oko 27 centi

Relativno mala suma podeljena na veliki broj korisnika koji su verovatno u bazi podataka znači da nećete dobiti veliko bogatstvo. U svakom slučaju, to bi se desilo samo ako kompanija izađe na berzu ili bude prodata. Kada se to dogodi, advokati bi uzeli do 39 odsto nagodbe. To znači da bi konačni iznos mogao biti smanjen na oko 30 miliona dolara. Ako je trećina Amerikanaca u bazi podataka (oko 110 miliona), svaki bi dobio oko 27 centi.

To postavlja pitanje da li bi vredelo dobiti nešto više od četvrtine da bi jedna od najjezivijih kompanija svih vremena bankrotirala. Ovo se neke od tužbi koje su podnete protiv kompanije:

  • Tuženi su od strane ACLU-a 2020. godine (Clearview je pristao da trajno zaustavi prodaju svoje biometrijske baze podataka privatnim kompanijama u SAD-u kao deo nagodbe).
  • Italija je 2022. godine izrekla kaznu od 20 miliona evra kompaniji i zabranila joj korišćenje slika Italijana u svojoj bazi podataka.
  • Grupe za privatnost u Evropi podnele su pritužbe protiv kompanije zbog navodnog kršenja zakona o privatnosti (2021).
  • Britanski regulator za privatnost izrekao je kaznu od 7,55 miliona funti i naredio brisanje podataka o bilo kom stanovniku Ujedinjenog Kraljevstva.
  • LAPD je zabranio korišćenje njihovog softvera 2020. godine.
  • Ranije ove godine EU je zabranila neselektivno prikupljanje lica sa interneta, efikasno blokirajući poslovni model Clearview-a u Evropi.

Izvor: Engadget

SBB


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.