Sistem za hidrataciju otporan na smrzavanje 

0
88
sistem-za-hidrataciju-otporan-na-smrzavanje 

PCPress.rs Image

NASA-in svemirski centar Džonson nudi inovativni sistem za hidrataciju otporan na smrzavanje i spreman je za licenciranje. Tehnologija značajno poboljšava postojeće sisteme za hidrataciju jer sprečava zamrzavanje vode u cevima, kontejnerima i piscima, čak i u najtežim uslovima na Zemlji. Ova tehnologija je dizajnirana da radi do -40 °C i vetrova od 15 milja na sat tokom 12-časovnog dana, a verovatno i duže. 

PCPress.rs Image

 Čak i kada se rezervoar za tečnost i slamka za piće zakopčaju u donje odelo, voda se smrzava u ekstremnim uslovima. Ovo predstavlja opasnost po zdravlje, posebno za planinare na velikim visinama koji dišu na usta, jer disanje na usta uzrokuje značajan gubitak tečnosti (u izdahu). Penjači na vrhove od 8.000 metara dobijaju samo 1 litar ili manje tečnosti tokom dana dok su pri vrhu jer im se boce sa pićem tako brzo smrzavaju. Sistem hidratacije otporan na smrzavanje sprečava zamrzavanje vode na tri različita načina. 

 Prvo, sistem ima pasivnu termičku kontrolu koja koristi aerogel izolaciju na spoljašnjoj strani rezervoara za konformnu tečnost i oko slamke za piće kako bi zaštitio sadržaj od hladnoće. Kontejner se postavlja unutar unutrašnjeg sloja odeće, a izolovana slamka se izvlači ispod odela za gutljaje. 

 Drugo, sistem ima pletenu bakarnu žicu postavljenu oko spoljašnjosti slamke za piće i drugu površinu za prikupljanje toplote oko zida posude za prenos toplote koju telo generiše na rezervoar tečnosti i slamu tokom upotrebe. Treće, sistem koristi mikrokontroler i grejač trake koji se napaja iz baterije kako bi slama bila topla, kao i bez kristala leda

 Terensko testiranje tehnologije obavljeno je na Mont Everestu u maju 2009. Uređaj je prvobitno osmislio i dizajnirao astronaut-planinar koji je prepoznao veliki rizik od dehidracije na visokim planinama i nedostatak dovoljno tehnologije da zadovolji ovu važnu potrebu. 

Izvor: techbriefs.com

SBB


Tagovi: , , , , , , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.