GIRO AEROHEAD II TRKAČKA KACIGA JE SUPER ČUDNA, ALI MOŽDA NAJBRŽA KACIGA ZA BICIKLE

0
49
giro-aerohead-ii-trkacka-kaciga-je-super-cudna,-ali-mozda-najbrza-kaciga-za-bicikle

Ono što ovde vidite nije kaciga iz naučnofantastičnog filma (iako bi lako mogla biti!). To je trkačka kaciga za bicikliste, tačnije, kaciga za trku na hronometar. Razvijena je od strane američkog proizvođača kaciga Giro Sport Design u saradnji sa holandskim biciklističkim trkačkim timom, Team Visma | Lease a Bike, a kaciga, nazvana Aerohead II, potpuno odbacuje estetiku i prihvata praktičnost u aerodinamici.

Ovo nije Giro-ov prvi pokušaj u pravljenju aerodinamičnih kaciga za takmičarsko biciklističko trkanje. Kompanija je napravila originalnu verziju 1986. godine, koja je pomogla američkom biciklističkom trkaču Gregu LeMondu da pobedi na Tour de France-u 1989. godine za 8 sekundi ispred najbližeg protivnika. Postala je komercijalno dostupna kaciga za biciklistička trkačka takmičenja.

Prelazimo u sadašnje vreme, i Aerohead II je rođena. Radikalno drugačiji izgled kacige proizilazi iz aerodinamičnih potreba. Ima smeo, klinasti dizajn s nosom koji podseća na nos supersoničnog aviona. Ovaj konični oblik sužava se do raširenog repa dizajniranog da se poravna sa ramenima vozača kada je u aerodinamičnom položaju, omogućavajući minimalni otpor vazduha i optimalnu aerodinamiku.

GIRO AEROHEAD II

Giro Aerohead II trkačka kaciga za bicikle ne samo da ima bolje aerodinamične osobine od svog prethodnika; providni vizir koji obuhvata skoro polovinu kacige navodno pruža bolju vidljivost. Kaciga je prošla kroz opsežna testiranja tokom zime i nedavno je debitovala na takmičenju u Italiji.

Read More