Univerzitet Emory dodelio studentima 10.000 dolara za njihov alat za učenje zasnovan na AI a zatim ih suspendovao

0
47
univerzitet-emory-dodelio-studentima-10.000-dolara-za-njihov-alat-za-ucenje-zasnovan-na-ai-a-zatim-ih-suspendovao

Tužba jednog od studenata objašnjava da Univerzitet Emory nije pronašao nikakve nepravilnosti. On navodi da je univerzitet oduvek znao kako alat, Eightball, funkcioniše.

PCPress.rs Image

Nagrada vredna 10.000 dolara

Pojedinci i organizacije i dalje se bore sa time kako i koliko integrisati veštačku inteligenciju u svakodnevni život. Univerzitet Emory je od dodeljivanja studentima preduzetničke nagrade vredne 10.000 dolara za njihov alat za učenje zasnovan na AI prešo na njihovo suspendovanje zbog tog istog alata. Ne, studenti nisu iznenada zloupotrebili alat poznat kao Eightball na bilo koji način. Oni su radili upravo ono što su rekli da će raditi. Sve vreme ih je Univerzitet Emory promovisao dok nije prestao u jednom trenutku.

Eightball je omogućavao studentima da bilo koji kurs ili literaturu pretvore u testove za vežbanje ili kartice za učenje. Takođe je bio povezan sa Canvas-om, platformom koju profesori na Univerzitetu Emory koriste za deljenje dokumenata sa svojim studentima. Demonstracioni video za Eightball ga je opisao kao sličan ChatGPT-u. Međutim, treniran je na Canvas kursevima, gledajući sve od predavanja do slajdova, umesto da studenti moraju pojedinačno da učitavaju svaki PDF u alat.

Časni sud Univerziteta Emory optužio je kreatore Eightball-a za varanje, plagiranje i pomaganje drugim studentima da prekrše Časni kodeks. Alat je ugašen u novembru 2023. Sud je takođe tvrdio da je Eightball bio povezan sa Canvas-om bez dozvole, uprkos tome što je to bilo navedeno tokom takmičenja za nagradu u proleće 2023. godine. Organ je pokrenuo istragu protiv studenata, koja je utvrdila da Eightball nije pomagao u varanju i da studenti-kreatori nikada nisu lagali o njegovim sposobnostima.

Ipak, sud je preporučio jednogodišnju suspenziju za jednog od studenata, Benjamina Cravera i izbacivanje za drugog (koji je osmislio Eightball). Direktor suda nazvao je situaciju “neviđenom” zbog štete koju bi mogla naneti Univerzitetu Emory. Craver je na kraju suspendovan za letnji i jesenji semestar 2024. godine, nakon čega bi morao da podnese zahtev za ponovno prijem. Takođe je dobio oznaku na trajnom dosijeu i morao je da završi edukativni program.

Ko-kreator dobio je jednogodišnju suspenziju

Craver je podneo tužbu 20. maja protiv Univerziteta Emory u kojoj detaljno opisuje kako je Eightball nastao, podršku i upotrebu od strane profesora, članke koji ga promovišu u univerzitetskim novinama i činjenicu da su studenti oduvek bili transparentni u njegovoj upotrebi. Pored drugih dokaza, tužba takođe uključuje reči podrške zamenika dekana poslovne škole Univerziteta Emory o Eightball-u nakon dodele nagrade i izbor da poveže studente sa spoljnim preduzetnikom, Univerziteta Emory. “Dok se ništa u vezi sa Eightball-om nije promenilo, stav Univerziteta Emory o Eightball-u se dramatično promenio,” navodi se u tužbi.

“Univerzitet Emory priznaje da nema dokaza da je iko ikada koristio Eightball za varanje. I do danas Univerzitet Emory reklamira Eightball kao primer studentske inovacije i preduzetništva.”

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.