Sinovi Valhale umrli od dosade: Sons of Valhalla recenzija

0
89
sinovi-valhale-umrli-od-dosade:-sons-of-valhalla-recenzija

Viking Torald Olavson je čovek koji je izgubio sve kada je rivalski Jarl došao i spalio njegovo selo i ženu Raju. Odatle počinje njegov pohod da je pronađe. Kao Torald, „prokrčićete“ svoj put kroz vikinšku hijerarhiju u potrazi za Rajom kroz šest nivoa, gde je svaki negde između taktičkog Kingdom Two Crowns i tipičnog 2D ARPG-a gde imate klasičan hack ’n’ slash borbeni sistem, sa sve malim daškom roguelite mehanika.

Svaki put kada umrete, moraćete da žrtvujete neku od runa koje vam unapređuju sposobnosti, realizujući blagu iluziju roguelite žanra na sve ovo. Na ovom borbenom nivou, Torlad bukvalno postaje sila prirode nakon svega par ovih runa i unapređenja, rasporavajući često i kroz tri lika odjednom, dok je dovoljno brz na luku da spreči dalje neprijatelje u njihovom približavanju. Pojedina unapređenja su toliko jaka da igra postaje banalna za igru, gde ćete pri kraju igre sami čistiti cele naseobine. 

Naravno, to nije slučaj na početku, gde će ipak koncipiranje i upravljanje vašim ratnim družinama igrati određenu ulogu. Kako igra bude tekla, dobijaćete sve od običnih baraka i jednostavnih formacija kao što je zaštitni zid, pa sve do opsadne mašinerije i valkira. Sons of Valhalla ima segment izgradnje vaše naseobine kroz razne resursne zgrade, saborne hale, barake i slično. Kako budete unapređivali vašu glavnu halu, tako ćete otključavati nova mesta za nove zgrade, dok će se vaš kapacitet za broj jedinica takođe povećavati kako budete više gradili. Neke jedinice su veoma specijalizovane, te što više budete otključavali stvari, veći će faktor ovaj kapacitet igrati u vašim planovima, pogotovu kada neprijateljske barikade postanu veoma osnažene u kasnijim segmentima.

Sama borba nažalost pati od repetitivnosti već na polovini igre, koja ni sama nije mnogo dugačka i svodi se na nešto manje od osam sati. U početku je moguće „na foru“ ubiti većinu prijatelja jačim napadom kojim Torvald raspolaže, dok kasnije trupe često mogu biti beskorisne pošto njihov AI ne funkcioniše najbolje, te ćete morati da pobijete 80% protivnika sami, što malo umanjuje na bitnosti vaših planova i taktike. Pored relativno površnog i repetitivnog borbenog sistema, igra ima i solidne probleme sa tempom i neobjašnjivim, predugačkim i veoma dosadnim stealth segmentom na sredini igre. 

Sons of Valhalla ima prelep pikselizovani dizajn, koji doduše često biva stopljen u kategoriju generičkog. Igra kao da se trudi da ne odudara ni po čemu, jer atmosfera igre, baš kao i njena gejmplej petlja kroz koju ćete prolaziti, biva jako monotona. Iako se okruženja menjaju, svaki novi nivo je kopija prethodnog u smislu onoga što morate da uradite da biste napredovali, dok generalno spamovanje jedinica i rokanje istih borbenih poteza uglavnom radi posao, pogotovu u kasnijim segmentima. Muzika je takođe relativno ambijentalna i ne predstavlja nešto originalno, pa ni u već prezasićenom nordijskom tonu.

Sama igra ima par tehničkih problema, koji su doduše bili brzo rešeni nakon izlaska, te na tom planu ne zahteva mnogo od vaše mašine. Jednostavnost Kingdom igara je bila njihova prednost, jer je skoro svaka odluka imala veći uticaj na dalji tok vašeg igranja, dok se ovde ti strateški aspekti nažalost svode na dva klika i ne utiču mnogo na dalji razvoj borbe i priče. Svaka misija menja samo boss protivnike i temu okruženja, dok se i dalje generalno sve svodi na isti pristup, dok ne dođete do kraja priče i shvatite da i ona potpada u slično razočaravajuće iskustvo i preveliku jednostavnost.

Sve u Sons of Valhalla počinje jako dobro, i vrlo će vas lako obradovati, pogotovu u prvih sat vremena igre. Nažalost, mnogi ovi sistemi nisu promišljeni dalje od toga, ostavljajući vas sa nečime jako monotonim, i tipičnom sažaljivom konotacijom na kraju: „Imalo je potencijala za nešto dobro“.

Sons of Valhalla je dostupan za PC

Autor: Nikola Aksentijević

Igru ustupio: Hooded Horse

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Za:

  • Sjajna ideja i kombinacija jednostavne strategije i 2D ARPG-a
  • Lep pikselizovani stil

Protiv:

  • Monotono u svakom smislu od početka do kraja
  • Nebalansirano
  • Loš AI

Read More