SAD će zahtevati preglede vozila iz Kine

0
76
sad-ce-zahtevati-preglede-vozila-iz-kine

PCPress.rs Image

Novi predlog zakona Kongresa zahtevao bi od SAD-a da sprovodi bezbednosne preglede za povezana vozila proizvođača automobila iz Kine. Zatim, tu se nalaze i “ostale zemalje od interesa.” Predlog zakona, je predstavila Elissa Slotkin, bivši analitičar CIA-e i zvaničnik Pentagona.

PCPress.rs Image

Zakon o nacionalnoj bezbednosnoj reviziji vozila

Ako prođe kroz Kongres (što je teško u ovim danima), Zakon o nacionalnoj bezbednosnoj reviziji povezanih vozila bi uspostavio formalni proces pregleda za povezana vozila kineskih kompanija. Takođe bi omogućio Ministarstvu trgovine da ograniči ili zabrani ova vozila pre nego što stignu do američkih potrošača.

“Današnja vozila su sofisticiranija nego ikada, nose kamere, radare i druge sofisticirane senzore. Zatim, imaju sposobnost obrade, prenosa i skladištenja podataka koje prikupljaju iz Sjedinjenih Država,” rekla je Slotkin. “Ako se dozvole na našim tržištima, nude kineskoj vladi riznicu vrednih informacija o Sjedinjenim Državama. To podrazumevamo potencijal za prikupljanje informacija o našim vojnim bazama, kritičnoj infrastrukturi kao što su elektroenergetska mreža i saobraćajni sistemi. Zatim, čak i lociranje određenih američkih lidera po želji.”

Slotkin je napomenula da kineski električni automobili, često prodavani po znatno nižoj ceni od svojih američkih i evropskih konkurenata, mogu brzo osvojiti značajan deo američkog tržišta. Ona je navela kako su kineska vozila, prvi put prodata u Evropi 2019. godine, sada čine skoro četvrtinu tržišta. Predstavnica je takođe nedavno vršila pritisak na sekretara vojske Christine Wormuth i sekretara odbrane Lloyda Austina u vezi sa bezbednosnim prazninama.

Alternativno, zakonodavci bi mogli doneti sveobuhvatan zakon o privatnosti podataka umesto da se bave ovim pitanjima pojedinačno.

Uvođenje zakona prati četvorostruko povećanje uvoznih tarifa administracije na kineske električne automobile. Novi porezi na električna vozila koje je uvela Bela kuća porasli su sa 25 odsto na 100 odsto, nakon što su kineski izvozi električnih vozila porasli za 70 odsto između 2022. i 2023. godine.

Takođe, u februaru je Bela kuća naložila Ministarstvu trgovine da istraži rizike povezanih vozila iz Kine i drugih neprijateljskih zemalja. Međutim, ta akcija je sprovedena putem izvršnog naloga i mogla bi biti poništena od strane budućih administracija. Ovaj zakon bi zatvorio te rupe ako prođe kroz Kongres.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.