Kreiran najbrži čip za samovozeće automobile 

0
74
kreiran-najbrzi-cip-za-samovozece-automobile 

Sa brzim napretkom veštačke inteligencije, sistemi bez posade kao što su autonomna vožnja i otelotvorena inteligencija se kontinuirano promovišu i primenjuju u scenarijima iz stvarnog sveta, što dovodi do novog talasa tehnološke revolucije i industrijske transformacije. Vizuelna percepcija, osnovno sredstvo za prikupljanje informacija, igra ključnu ulogu u ovim inteligentnim sistemima. Međutim, postizanje efikasne, precizne i robusne vizuelne percepcije u dinamičnim, raznolikim i nepredvidivim okruženjima ostaje otvoren izazov. 

PCPress.rs Image

 U scenarijima otvorenog sveta, inteligentni sistemi moraju ne samo da obrađuju ogromne količine podataka, već i da obrađuju različite ekstremne događaje, kao što su iznenadne opasnosti, drastične promene svetlosnog okruženja na ulazima u tunele i snažne smetnje blica noću u scenarijima vožnje. Tradicionalni vizuelni senzorski čipovi, ograničeni „zidom napajanja“ i „zidom propusnog opsega“, često se suočavaju sa problemima izobličenja, otkaza ili velike latencije kada se bave ovim scenarijima, što ozbiljno utiče na stabilnost i bezbednost sistema

 Da bi se suočio sa ovim izazovima, Centar za kompjuterska istraživanja inspirisana mozgom (CBICR) na Univerzitetu Tsinghua fokusirao se na tehnologije senzora vida inspirisane mozgom i predložio inovativnu komplementarnu paradigmu sensinga koja se sastoji od primitivne reprezentacije i dva komplementarna vizuelna puta. Inspirisan osnovnim principima ljudskog vizuelnog sistema, ovaj pristup razlaže vizuelne informacije na primitivne vizuelne predstave. Kombinujući ove primitive, on oponaša karakteristike ljudskog vizuelnog sistema, formirajući dva komplementarna i informaciono potpuna putanja vizuelne percepcije. 

 Zasnovano na ovoj novoj paradigmi, CBICR je razvio prvi svetski čip za komplementarnu viziju inspirisan mozgom, „Tianmouc“. Ovaj čip postiže brzu akviziciju vizuelnih informacija pri 10.000 frejmova u sekundi, 10-bitnu preciznost i visok dinamički opseg od 130 dB, uz smanjenje propusnog opsega za 90% i održavanje niske potrošnje energije. On ne samo da prevazilazi uska grla u performansama tradicionalnih paradigmi vizuelnog sensinga, već i efikasno obrađuje različite ekstremne scenarije, osiguravajući stabilnost i sigurnost sistema. 

 Koristeći Tianmouc čip, tim je razvio softver i algoritme visokih performansi i potvrdio njihove performanse na platformi percepcije montiranoj na vozilu koja radi u otvorenom okruženju. U različitim ekstremnim scenarijima, sistem je pokazao percepciju u realnom vremenu sa malim kašnjenjem i visokim performansama, pokazujući svoj ogroman potencijal za aplikacije u oblasti inteligentnih bespilotnih sistema

Izvor: autotech.news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.