Šta očekivati od WWDC 2024

0
80
sta-ocekivati-od-wwdc-2024

Apple će uskoro predstaviti svoje sledeće velike operativne sistemske nadogradnje, dajući programerima priliku da pripreme svoje aplikacije pre širokog lansiranja ove jeseni. Kompanijin Worldwide Developers Conference (WWDC) je odmah iza ugla, a očekuje se da će Apple otkriti glavne funkcije iOS 18 i iPadOS 18, kao i planove za watchOS, macOS i visionOS.

PCPress.rs Image

Datum i detalji WWDC 2024

WWDC 2024 počinje 10. juna i traje do 14. juna. Glavna pažnja će biti na Apple-ovoj uvodnoj prezentaciji zakazanoj za 13:00 ET 10. juna. Prenos uživo će biti dostupan na apple.com, Apple Developer aplikaciji, Apple TV aplikaciji i Apple-ovom YouTube kanalu.

Fokus na generativnu AI

Iako je Apple do sada uglavnom izbegavao upotrebu termina “AI” tokom svojih događaja, čini se da će generativna AI biti u centru pažnje ovog puta. Veruje se da Apple još uvek nema sopstveni AI chatbot spreman za široku upotrebu, ali je navodno postigao dogovor sa OpenAI-om za integraciju ChatGPT-a u iOS 18. Pored toga, Apple možda radi na postizanju dogovora sa Google-om za korišćenje Gemini AI asistenta na iPhone-ima.

Siri bi takođe trebala dobiti nadogradnju na kompatibilnim uređajima koristeći Apple-ove sopstvene velike jezičke modele. Očekuje se da će nadograđena Siri omogućiti korisnicima obavljanje specifičnih funkcija u određenim aplikacijama, kao što su otvaranje dokumenata i slanje emailova, ali ta nadogradnja neće biti dostupna pre početka 2025. godine.

Apple planira pristup generativnoj AI sa praktičnog aspekta, fokusirajući se na svakodnevne zadatke korisnika kao što su predloženi odgovori na emailove i poruke, sažeci tekstova i poboljšani alati za obradu fotografija u osnovnim aplikacijama.

iOS 18 / iPadOS 18

Nove funkcije dolaze u mnoge iOS i iPadOS aplikacije. Najznačajnija je verovatno uvođenje RCS (Rich Communications Service) protokola u aplikaciju Messages. RCS nudi poboljšanu sigurnost, deljenje medija visoke rezolucije i podršku za Wi-Fi poruke, što će značajno poboljšati komunikaciju između iOS i Android uređaja.

Pored toga, očekuje se da će Apple podržavati generisanje prilagođenih emodžija na osnovu onoga što pišete u porukama. Takođe će biti moguće promeniti boje ikona aplikacija na početnom ekranu i ukloniti ograničenje krute mreže za aplikacije.

Apple Music može dobiti funkciju automatskog generisanja plejliste, dok Apple Maps uvodi prilagođene rute i topografske mape. Notes aplikacija bi mogla dobiti alat za snimanje glasa, koji bi se dobro uklopio sa očekivanom funkcijom transkripcije.

Nadogradnje aplikacija

Očekuju se promene i u drugim osnovnim aplikacijama kao što su Keynote i Pages, koje bi mogle dobiti generativne AI funkcije. Mail, Fitness i Health aplikacije takođe bi mogle dobiti nove funkcije, ali detalji još nisu procurili.

Revizija aplikacije Calculator

Konačno, dugo očekivana nadogradnja aplikacije Calculator stiže na iPhone i Mac. Revizija će uključivati integraciju sa aplikacijom Notes, poboljšane konverzije jedinica i sidebar sa nedavnom aktivnošću. Aplikacija će takođe biti dostupna na iPadOS-u.

macOS 15

Očekuje se da će sledeća verzija macOS-a nositi ime po nekoj značajnoj lokaciji u Kaliforniji. Mnoge iOS funkcije biće replicirane u macOS 15, uključujući promene u Apple Music, Notes i produktivnim aplikacijama. Siri bi mogla dobiti novu ikonu u meniju sa flat monohromnim dizajnom, a moguće su i poboljšane funkcije pristupačnosti.

Očekivanja u vezi sa hardverom

Iako prošlogodišnji WWDC bio bogat hardverskim najavama, ove godine ne očekujemo mnogo na tom frontu. Kompanija je nedavno osvežila svoju iPad liniju, a nova izdanja MacBook Pro i iMac-a su bila u oktobru, dok su MacBook Air ažuriranja stigla u martu.

Međutim, moguće je da će Apple predstaviti nove M3 ili čak M4 čipove za svoje desktop sisteme. Takođe bismo mogli videti osvežene periferne uređaje i druge uređaje, kao što je nova verzija AirPods Max sa USB-C portom za punjenje.

Gurman je u januaru 2023. godine izvestio da će novi Apple TV box stići u prvoj polovini 2024. godine. Postoji mogućnost da Apple doda kameru Apple TV-u, omogućavajući FaceTime razgovore na najvećem ekranu u vašem domu.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.