Nvidia će od sada praviti nove AI čipove svake godine 

0
42
nvidia-ce-od-sada-praviti-nove-ai-cipove-svake-godine 

Nvidia je upravo ostvarila profit od 14 milijardi dolara u jednom kvartalu zahvaljujući AI čipovima, i od sada ubrzava.

PCPress.rs Image

“Na jednogodišnjem smo ritmu.”

Nvidia će sada dizajnirati nove čipove svake godine umesto jednom u dve godine, prema rečima izvršnog direktora Nvidije Jensena Huanga.

“Mogu da najavim da nakon Blackwella, dolazi još jedan čip. Na jednogodišnjem smo ritmu,” rekao je Huang na pozivu povodom objavljivanja zarade kompanije za Q1 2025.

Do sada je Nvidia proizvodila novu arhitekturu otprilike jednom u dve godine — otkrivajući Ampere 2020, Hopper 2022. i Blackwell 2024, na primer. (Industrijski favorit H100 AI čip je bio Hopper, a B200 je Blackwell, iako se te iste arhitekture koriste i u gejming i creator GPU-ovima.)

Ali analitičar Ming-Chi Kuo je ranije ovog meseca izvestio da dolazi sledeća arhitektura “Rubin” 2025., što nam daje R100 AI GPU već sledeće godine, a Huangovi komentari sugerišu da je taj izveštaj tačan.

Huang kaže da će Nvidia ubrzati i proizvodnju svih drugih vrsta čipova koje pravi kako bi se uskladila s tim tempom. “Sve ćemo ih ubrzati veoma brzo. Novi CPU-ovi, novi GPU-ovi, novi mrežni NIC-ovi, novi switch-evi… gomila čipova dolazi,” kaže on.

Ranije na pozivu, kada je jedan analitičar zatražio da objasni kako će se novi Blackwell GPU-ovi razvijati dok se Hopper GPU-ovi i dalje dobro prodaju, Huang je objasnio da su nove generacije AI GPU-ova Nvidije električno i mehanički kompatibilne unazad i koriste isti softver. Kupci će “lako prelaziti sa H100 na H200 na B100” u svojim postojećim data centrima, kaže on.

Huang je takođe podelio nekoliko svojih prodajnih argumenata tokom poziva kako bi objasnio neverovatnu potražnju za Nvidia AI GPU-ovima: Očekujemo da će potražnja nadmašiti ponudu još neko vreme, dok prelazimo na H200, dok prelazimo na Blackwell. Svi su nestrpljivi da što pre osposobe svoju infrastrukturu. Razlog za to je što štede novac i zarađuju novac i žele to da urade što je pre moguće.

Takođe ima argument sa FOMO (Fear of Missing Out):

Sledeća kompanija koja dostigne sledeću veliku prekretnicu moći će da najavi revolucionarni AI, a druga posle nje će najaviti nešto što je 0,3 posto bolje. Da li želite da budete kompanija koja isporučuje revolucionarni AI, ili kompanija koja, znate, isporučuje 0,3 posto bolje?

Finansijski direktor Nvidije kaže da će automobilski sektor biti njen “najveći poslovni vertikalni sektor unutar data centra ove godine,” ukazujući na to kako je Tesla kupila 35.000 H100 GPU-ova za obuku svog sistema “potpuno autonomne vožnje”, dok će “kompanije za internet potrošače” poput Meta-e nastaviti da budu “snažan rastući vertikalni sektor.”

Neki kupci su kupili ili planiraju da kupe preko 100.000 Nvidia H100 GPU-ova — Meta planira da ih ima preko 350.000 u upotrebi do kraja godine.

Izvor: Theverge

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.