Nestaju mnoge web stranice nastale između 2013. i 2023.

0
52
nestaju-mnoge-web-stranice-nastale-izmedju-2013-i-2023.

PCPress.rs Image

Kažu da internet nikada ne zaboravlja, ali to izgleda više ne važi. Prema najnovijim istraživanjima internet je ostao bez četvrtine web stranica koje su napravljene između 2013. i 2023. godine.

PCPress.rs Image

U studiji Pew istraživačkog centra je utvrđeno da stvari s interneta nestaju pred našim očima. Naslovljena je “When Online Content Disappears“ i ističe da se četvrtini stranica koje su nastale u proteklih desetak godine više ne može pristupiti. Uprkos uverenju da sve ostaje na internetu, oko 38% stranica koje su nastale 2013. godine više uopšte ne mogu da se pronađu.

Čak se i neke novije stranice gube – dokazano je da je 8% onih koje su postojale 2023. godine danas izgubljeno. Istraživači su projekat sproveli na slučajnom uzorku, a rezultati do kojih su došli su zabrinjavajući, ako se ima u vidu da se moderni građani sve više oslanjaju na informacije koje pronađu na internet.

U eri u kojoj se AI sve bre razvija (46,9% internet saobraćaja pripada botovima) i usput mnogo greši, nemogućnost utvrđivanja informacija preko drugih izvora bi mogla da bude pogubna. Posebno što se sve više govori o AI-novinarima i drugim AI „radnicima“ koji bez alternativnih izvora informacija imaju potpunu slobodu da svoje halucinacije dele kao istinu. Zvuči kao savršen recept za distopiju

Izvor: PC Gamer

SBB


Tagovi: ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.