Blast from the past: Maniac Mansion (1987)

0
53
blast-from-the-past:-maniac-mansion-(1987)

Sa velikim uspehom Star Wars i Indiana Jones filmova, Džordž Lukas je odlučio da se oproba i u svetu gejminga. Tako je nastao Lucasfilm Games, a jedna od prvih igara ovog studija bila je upravo Maniac Mansion.

Maniac Mansion je point-and-click avantura sa nelinearnim gejmplejom, što znači da je možete završiti na čak pet različitih načina. Tematski, igra je inspirisana horor filmovima iz 80-ih, kao što su Friday the 13th, A Nightmare on Elm Street i Creepshow, ali je ton igre i te kako komičan. Priča prati tinejdžera Dejva i njegovih šest drugara, koji moraju da spasu njegovu devojku iz sablasne kuće poludelog naučnika.

Igra je nastala u SCUMM endžinu, koji je kasnije korišćen u drugim hit igrama Lucasfilm Games-a, kao što je The Secret of Monkey Island. Maniac Mansion je bio odlično prihvaćen od strane kritičara i igrača zbog odlične grafike, kvalitetnih zagonetki, priče i humora. Smatra se za jedan od najznačajnijih point-and-click naslova, jer je popularizovao korisnički interfejs i komande koje i dan danas koriste druge igre iz ovog žanra. Avanture su ranije bile mahom tekstualnog karaktera, pa su igrači sami morali da unose komande kako bi sproveli željene akcije.

Maniac Mansion je prvo izdat za Commodore 64 i Apple II računar, a kasnije je portovan i na druge sisteme. Danas ga možete igrati i preko Steam-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More