Microsoft donosi Linux sudo komandu u Windows 11 

0
69
microsoft-donosi-linux-sudo-komandu-u-windows-11 

PC Press Studio

PCPress.rs Image

Windows 11 će uskoro imati ugrađenu sudo komandu dizajniranu za programere. Sudo, skraćenica za „superuser do,“ se široko koristi na operativnim sistemima zasnovanim na Unix-u kao što su Linux i macOS za pokretanje programa sa višim bezbednosnim privilegijama ili kao drugi korisnik. Korisno je za programere koji žele da testiraju skripte, na primer. 

PCPress.rs Image

Microsoft koristi sudo unutar Windows -a da bi programerima omogućio da pokreću uzvišene alate direktno iz sesije konzole bez povišenja nivoa. „To je ergonomsko i poznato rešenje za korisnike koji žele da podignu komandu bez potrebe da prvo otvore novu konzolu na povišenom nivou“, objašnjava Jordi Adoumie, menadžer proizvoda u Microsoft-u. 

Sudo se testira kao deo najnovije Canary verzije operativnog sistema Windows 11, tako da neće biti dostupan za regularne verzije operativnog sistema Windows 11 do kasnije ove godine. Microsoft će dozvoliti da se komanda sudo konfiguriše u tri režima: novi prozor, sa onemogućenim unosom, i inline. Najsličniji režim Linux-ovom sudou je inline, dok drugi režimi više zaključavaju stvari. 

„Tokom narednih meseci radićemo na proširenju dokumentacije za Sudo za Windows i delićemo više detalja o bezbednosnim implikacijama pokretanja sudo u „Inline“ konfiguraciji“, kaže Adoumie. 

Microsoft takođe otvara ovaj sudo projekat na GitHub-u i planira da podeli više o planovima za sudo u narednim mesecima. 

Dodavanje sudo-a dolazi godinama nakon što je Microsoft u potpunosti prihvatio Linuk isporukom potpunog Linuk kernela u operativnom sistemu Windows 10. Proizvođač softvera je takođe dodao Bash školjku u Windows, izvorni OpenSSH u Windows -u 10, i čak je doneo Ubuntu, SUSE Linuk i Fedora u Windows Store. 

Izvor: TheVerge

SBB


Tagovi: , ,

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.