Mamografija potpomognuta veštačkom inteligencijom

0
74
mamografija-potpomognuta-vestackom-inteligencijom

Srpski naučnici rade na projektu “Primena veštačke inteligencije u mamografiji”, koji će ubrzati dijagnostičke procese, smanjiti redove čekanja za tumačenje mamograma i smanjiti rizik od lažnih uzbuna. 

PCPress.rs Image

Projekat se trenutno nalazi u fazi razvoja prototipskih rešenja

Projekat se sprovodi u saradnji Instituta za veštačku inteligenciju Srbije, Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz finansijsku podršku Ministarstva zdravlja i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Veštačka inteligencija će ubrzati mamografsku dijagnostiku, smanjiti vreme čekanja na tumačenje rezultata, i može predvideti povećan rizik od bolesti. Osim toga, sistem će minimizirati lažne alarme, povećavajući ukupnu pouzdanost. Patent koji se razvija ima potencijal da unapredi oblast medicinske dijagnostike, sa fokusom na rak dojke.

Projekat se finansira kroz kombinaciju državnih subvencija, privatnih grantova i akademskih fondova. Tim koji radi na projektu je multidisciplinaran, a podrška države uključuje povezivanje sa stručnjacima iz zdravstvenih ustanova i pristup državnoj IT infrastrukturi.

Slobodan Ilić, stariji istraživač na Institutu za veštačku inteligenciju Srbije, ističe da je ideja proizašla iz potrebe za unapređenjem dijagnostičke preciznosti i efikasnosti u mavemografiji i patologiji. Nikola Jovišić, istraživač-pripravnik, dodaje da će VI sistem biti dizajniran kao podrška lekarima, omogućavajući im brže i preciznije otkrivanje anomalija na mamogramima.

Iako postoji sličnih projekata u svetu, srpski pristup se ističe integracijom najnovijih dostignuća u dubokom učenju i prilagođavanjem lokalnim potrebama. Glavni izazov u projektu je obezbeđivanje kvalitetnih medicinskih podataka, a projekat se trenutno nalazi u fazi razvoja prototipskih rešenja.

Nikola Jovišić ističe da će VI biti drugo mišljenje lekaru, a ne zamena, te da će projekt doprineti kvalitetu zdravstvenih usluga, ubrzati dijagnostiku, i smanjiti troškove. Očekuje se da će rešenje biti plasirano u upotrebu u skorijoj budućnosti, uz nastavak unapređenja i prilagođavanja lokalnim potrebama.

Izvor: Netokracija

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.