Kako se zaštititi od napada koji vam onemogućavaju pristup vašem iPhone-u?

0
53
kako-se-zastititi-od-napada-koji-vam-onemogucavaju-pristup-vasem-iphone-u?

Kompleksna, ali zabrinjavajuća metoda preuzimanja kontrole nad korisnikovim iPhone-om i trajno zaključavanje uređaja, čini se da je u porastu.

PCPress.rs Image

Šta može da spasi vaš iPhone?

Zlonamerni napadi iskorišćavaju sigurnosno podešavanje, nazvano ključ za obnovu, koje vlasnicima gotovo onemogućava pristup njihovim fotografijama, porukama, podacima itd. Neki oštećeni kažu da su im bankovni računi ispražnjeni nakon što su lopovi pristupili njihovim finansijskim aplikacijama.

Važno je napomenuti, međutim, da je ovakav vid preuzimanja težak za izvođenje. Zahteva da kriminalac praktično posmatra kako korisnik iPhone-a unosi lozinku. I to je sve pre nego što fizički ukradu uređaj.

Od tuda, lopov bi mogao koristiti lozinku da promeni Apple ID uređaja, isključi “Pronađi moj iPhone” kako njihova lokacija ne bi mogla biti praćena, a zatim resetuje ključ za oporavak, složen 28-znamenkasti kod namenjen zaštiti svojih vlasnika od hakera na mreži.

Apple zahteva ovaj ključ kako bi pomogao u resetovanju ili povratku pristupa Apple ID-u u naporu da ojača sigurnost korisnika, ali ako lopov promeni ključ, originalni vlasnik neće imati novi kod i biće zaključan iz naloga.

“Mi saosećamo sa ljudima koji su imali ovo iskustvo i sve napade naše korisnike shvatamo veoma ozbiljno, bez obzira na to koliko su retki,” rekao je portparol Apple-a. “Svakodnevno radimo na zaštiti naloga i podataka naših korisnika, i uvek istražujemo dodatne mere zaštite protiv novih pretnji poput ove.”

Na svom veb-sajtu, Apple upozorava: “Vi ste odgovorni za održavanje pristupa vašim pouzdanim uređajima i vašim ključem za oporavak. Ako izgubite oba ova predmeta, možete trajno ostati zaključani iz svog naloga.”

Za sada, međutim, postoji nekoliko koraka koje korisnici mogu preduzeti da se potencijalno zaštite od ovoga.

Zaštita lozinke

Prvi korak je zaštita lozinke.

Portparol Apple-a rekao je da ljudi mogu koristiti Face ID ili Touch ID kada otključavaju telefon u javnosti kako ne bi otkrili svoju lozinku bilo kome ko ih možda posmatra.

Korisnici takođe mogu postaviti dužu, alfanumeričku lozinku koju je teže otkriti lošim akterima. Vlasnici uređaja takođe treba odmah promeniti lozinku ako veruju da ju je neko drugi video.

Podešavanja ekrana

Još jedan korak koji neko može razmotriti je hak koji nije nužno podržan od strane Apple-a, ali se širi na mreži. Unutar podešavanja Vremena ekrana iPhone-a, koji omogućava da postave ograničenja na način korišćenja uređaja od strane dece, postoji opcija za postavljanje sekundarne lozinke koja bi bila potrebna od svakog korisnika pre nego što uspešno promeni Apple ID.

Omogućavanjem ovoga, lopov bi bio upitan za tu sekundarnu lozinku pre promene lozinke Apple ID-a.

Redovno bekapujte telefon

Napokon, korisnici se mogu zaštititi redovnim bekapom iPhone-a – putem iCloud-a ili iTunes-a – tako da se podaci mogu oporaviti u slučaju krađe iPhone-a. Istovremeno, korisnici mogu razmotriti čuvanje važnih fotografija ili drugih osetljivih datoteka i podataka u drugoj usluzi u oblaku, poput Google Photos-a, Microsoft OneDrive-a, Amazon Photos-a ili Dropbox-a.

Ovo neće sprečiti lošeg aktera da pristupi uređaju, ali bi trebalo da ograniči neke od posledica ako se ikada desi.

Izvor: CNN

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.