Blast from the past: Lemmings (1991)

0
45
blast-from-the-past:-lemmings-(1991)

Posle silnih pucačina, ratnih strategija, platformera i tabačina, došlo je vreme da se malo posvetimo puzzle žanru. Puzzle igre su uglavnom veoma opuštajuće i najčešće su dizajnirane da se igraju ”natenane”. Nasuprot tome, naslov pred nama može biti izuzetno stresan.

U Lemmings, jednoj od prvih igara studija DMA Design, budućeg Rockstar North-a, igrači imaju zadatak da odvedu koloniju antropomorfnih leminga na bezbednu lokaciju za ograničeno vreme. Caka igre je u tome što ih ne kontrolišete direktno, već manipulišete njihovu putanju kretanja koristeći sijaset raznovrsnih alata. Ovaj poduhvat nije nimalo lak ako uzmemo u obzir da su nivoi prepuni strmih provalija i to da su leminzi skloni ”nihilističkom ponašanju”, slično mitu o istoimenim životinjama.

Ovaj stil gejmpleja je bio veoma inovativan u vreme kada je tržište bili prezasićeno akcionim igrama, zbog čega je Lemmings dobio pregršt pohvala od igrača i kritičara. Uspeh originala je doveo do mnogih nastavaka i spin-off naslova, ali i do nastanka popularnih igara izvan puzzle žanra. Neke od njih bile su Warcraft: Orcs & Humans i Worms, koji je bio dosta inspirisan mehanikom manipulacije terena u igri. Neki su Lemmings čak proglasili pretečom strategija u realnom vremenu (RTS).

Iako je ovaj serijal danas praktično mrtav, definitivno je ostavio neizbrisiv trag na industriju video igara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More