Blast from the past: Dark Seed (1992)

0
46
blast-from-the-past:-dark-seed-(1992)

Švajcarski umetnik H.R. Giger je danas verovatno najpoznatiji kao dizajner čuvenog ”osmog putnika”, ali da li ste znali da je učestvovao u razvoju jedne video igre?

Dark Seed je horor point-and-click avantura u Gigerovom grotesknom stilu, na koji se nadovezuje jednako stravična priča. Igra prati imućnog Majka Dosona, kome u mozak biva usađen vanzemaljski fetus. Dok igrači prolaze kroz stvarni i paralelni Dark World, moraju da odgonetnu njegovu misteriju i spreče rođenje zlokobnog Dark Seeda, čudovišta koje će uništiti čitavo čovečanstvo.

Iako je Dark Seed u osnovi klasična point-and-click avantura, poseduje jednu značajnu razliku – igrači imaju ograničeno vreme za prelazak igre, tačnije tri sata. To nije sve, jer su određeni segmenti u igri takođe vremenski ograničeni – ako se ne nađete na pravom mestu u pravo vreme, vaš dalji napredak će skoro sigurno biti zaključan.

Pored njegovih kultnih dela poput ”N.Y. City III” i ”Li II”, kao i zasluga za estetiku igre, Giger je igrao još jednu važnu ulogu u razvoju Dark Seed-a. Zahvaljujući njemu, ovo je jedna od prvih point-and-click avantura sa (tada) visokom rezolucijom od 640×350.

Dark Seed je definitivno uticao na nastanak mnogih igara u horor žanru, uključujući naslove direktno inspirisane Gigerovim stilom. Jedna od njih je Scorn, srpska igra iz 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i pridružite se našoj Discord grupi za sve vesti o gejmingu.

Read More