Arc vs. Google Chrome: Da li treba preći na najnoviji veb browser?

0
93
arc-vs.-google-chrome:-da-li-treba-preci-na-najnoviji-veb-browser?

Arc je najnoviji kandidat u prostoru veb browsera. Arc donosi dašak svežeg vazduha u prostor veb browsera. Ali da li je dovoljno dobar da bude vaš primarni browser?

PCPress.rs Image

Sa snažnim tematskim motorom, sposobnim upravljanjem tabovima i funkcijama poput Arc Max, Boost, Easel i drugih, Arc ima za cilj da zameni vaš primarni veb browser na računaru. Dakle, kako se snalazi u poređenju sa omiljenim svima, Google Chrome-om? 

Dostupnost na više platformi

Hajde da počnemo sa dostupnošću na više platformi. Google Chrome ovde ubedljivo pobedjuje. Dostupan je na Windows-u, Mac-u, iPhone-u, Android-u, Linux-u i ChromeOS-u.

Arc browser je prvo lansiran na Mac-u. Kompanija ga je nedavno učinila dostupnim i na Windows-u. Mobilna verzija je ograničena samo na iOS platformu. Ako često prelazite između više uređaja, dobro razmislite o svojim potrebama pre nego što uzmete u obzir Arc browser.

Korisnički interfejs i teme

Iako je Chrome nedavno dobio preobražaj prema Material You, podrazumevani theming engine ni blizu ne dolazi Arc-u. Sa Arc-om, jednostavno možete kliknuti na meni sa tri tačke pored profila i izabrati Theme da biste otvorili snažan editor i promenili estetiku.

Možete birati između različitih boja, podešavati intenzitet i čak igrati se sa nivoima šuma. Arc podiže čitavo iskustvo na drugi nivo sa opcijom dodavanja druge boje u mešavinu. Potpuno je na vama da kreirate temu sa gradijentom po vašem izboru. Ipak, neki elementi korisničkog interfejsa su nekonzistentni. Na primer, Arc ima potpuno drugačiji interfejs za meni Passwords i Advanced Settings.

Što se tiče jednostavnosti korišćenja, Google Chrome-ov korisnički interfejs je prilično jednostavan, lako razumljiv i prihvatljiv. Arc koristi bočnu traku koja sadrži address bar, app shortcuts, folders i tabove, što može biti zbunjujuće na prvi pogled i zahtevati neko vreme da se naviknete.

Upravljanje tabovima

Upravljanje tabovima igra ključnu ulogu kada imate otvoreno više tabova istovremeno za određene svrhe. I Chrome i Arc vam omogućavaju da zakačite tabove na vrh. Chrome čak ide korak dalje sa grupisanjem tabova. Možete grupisati relevantne tabove pod jednom grupom i dodeliti im ime i nijansu boje.

Chrome podržava više profila i omogućava guest browsing. Arc ima proširen i malo drugačiji pristup ovde. Arc vam omogućava da kreirate različite profile da biste zadržali vaše lične podatke odvojene, poput istorije, kolačića, prijava i ekstenzija. Unutar profila, takođe možete kreirati različite prostore da biste imali odvojene bočne trake za projekte, društvene mreže, posao i druge svrhe. Možete dodeliti drugačiju temu ili ikonu, pa čak i deliti saradnički prostor sa drugima. Svako sa vašim linkom prostora može videti vaše tabove u svom omiljenom browseru, što je veoma praktičan način deljenja informacija. Arc definitivno ima fleksibilan pristup upravljanju tabovima. Ali opet, to zahteva učenje.

Arc vs. Chrome: Funkcije

Postoje značajne razlike između Arc-a i Google Chrome-ovih funkcija. Arc nudi nekoliko jedinstvenih funkcija da se razlikuje od Chrome-a i njegovih konkurenata. Evo nekoliko najznačajnijih.

Arc Max

Arc Max kombinuje nekoliko malih AI dodataka kako bi poboljšao vaše iskustvo pregledanja veb-a. Možete koristiti Tidy Tabs da vam automatski organizuje bočnu traku, generisati pregled veb stranice od 5 sekundi i integrisati ChatGPT u predloge pretrage. Ask on Page je još jedan pametan alat da postavite pitanje i pustite da Max pronađe odgovor za vas u trenu. Možete podesiti funkcije Arc Max iz Arc postavki.

Google ne nudi takve AI funkcije sa Chrome-om. Ali imajući u vidu kompanijino agresivno guranje sa Geminijem, ne bismo bili iznenađeni da vidimo neke slične AI dodatke za Chrome u narednim mesecima.

Arc integracije

Arc takođe podržava integraciju sa aplikacijama trećih strana, poput Google Calendar, Notion Calendar, Gmail, Outlook Mail, X, YouTube i drugih. Na primer, možete zakačiti ili označiti kao omiljeni tab Google Calendara u Arc-u i prevući preko da biste pogledali svoj raspored sastanaka za taj dan. Kada imate nadolazeći sastanak za nekoliko minuta, takođe ćete videti veliko Join button dugme.

Arc Boost

Za razliku od naziva, Arc Boost nije povezan sa performansama. Arc Boost vam omogućava da modifikujete kako vaše omiljene veb stranice izgledaju. Pronađite opciju Boost ispod adresne trake i otvorite editor da biste zaista promenili izgled veb stranice. Možete promeniti tip fonta, veličinu, boju, kontrast, osvetljenje i još mnogo toga.

Takođe možete posetiti Boost Gallery da vidite kako drugi koriste alat za prilagođavanje. Možete videti prilagođavanje boost-a na nekim od najpopularnijih veb stranica, poput Twitter-a, Gmail-a, YouTube-a i drugih.

Arc Easel

Arc Easel je zapravo ugrađena bela tabla koja vam omogućava da efikasno razvijate ideje. Na primer, ako planirate letovanje, koristite Arc Easel da biste detaljno nacrtali ceo itinerar. Možete koristiti tekst, strelice, oblike, dizajne olovke i druge medijske alate u Arc Easel-u.

Arc takođe podržava split prikaz tako da možete istovremeno videti dve veb stranice jednu pored druge. Takođe možete držati otvoren Arc Easel u jednom prozoru i referisati na veb stranicu u drugom prozoru istovremeno.

Režim čitanja

Arc zapravo nema režim čitača ugrađen u sebe. Google Chrome ima adekvatan režim čitača koji omogućava bočnu traku samo sa prikazom teksta. Tamo možete promeniti veličinu fonta, tip, podesiti boju pozadine, razmak i još mnogo toga.

Funkcije adresne trake

Google Chrome ima sposobnu adresnu traku sa ugrađenim malim alatima. Možete konvertovati valutu, izvršavati matematičke formule i čak prevesti reči i rečenice u trenu. Jednostavno možete otkucati Hello na korejskom i pregledati rezultujući predlog.

Performanse i upotreba RAM-a

I Chrome i Arc su zasnovani na Chromium-u i nećete naći neku veliku razliku u vremenima učitavanja stranica. Arc takođe podržava Chrome Web prodavnicu, što znači da nećete propustiti nijednu od vaših omiljenih ekstenzija prelaskom na njega.

Imajte na umu da kada omogućite dodatke poput Arc Boost-a, Max-a i kreirate prostore, to ima uticaj na upotrebu RAM-a. Arc troši više memorije nego što to čini Chrome u sličnim uslovima.

Bezbednost i privatnost

Pošto je Arc takođe izgrađen na Chromium-u, većina sigurnosnih funkcija su iste u oba browsera. Uključuju ugrađenu zaštitu protiv blokiranja opasnih sajtova, preuzimanja i ekstenzija. Arc dolazi i sa uključenom uBlock Origin ekstenzijom. Kompanija je onemogućila nekoliko Chromium funkcija iz sigurnosnih razloga. Možete posetiti zvaničnu stranicu kompanije da biste saznali više.

Arc vs. Chrome: Kratko o mobilnim aplikacijama

Razumljivo, Chrome ima prednost kada su u pitanju mobilne aplikacije. Chrome ima aplikacije bogate funkcijama za iOS i Android sa dodacima, upravljanjem lozinkama, Disvover menijem, grupama tabova i još mnogo toga. Međutim, Arc pretraga na iOS-u još uvek deluje kao rad u toku. Propušta mnoge od svojih desktop funkcija.

Surfujte vebom u stilu

Kao što možete videti iz gore navedenog poređenja, Arc nije samo još jedan Chromium browser sa nekoliko dodatnih funkcija. Kompanija nudi mnogo promišljenih dodataka, jedinstveno upravljanje prostorom i još mnogo toga, sve upakovano u veoma primamljiv paket. Međutim, njegova ograničena dostupnost i osiromašena mobilna aplikacija mogu odvratiti neke korisnike Chrome-a od prelaska na Arc.

Izvor: Xda-developers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.