Izgubljena lozinka krila tri miliona dolara

0
45
izgubljena-lozinka-krila-tri-miliona-dolara

Nije neobično da se neka lozinka zaboravi, ali kada se radi o šifri iza koje se krije tri miliona dolara problem postaje ozbiljan.

PCPress.rs Image

Vest da je vlasnik kriptovaluta koja sebe naziva „Michael“ izgubio lozinku iza koje se krije bogatstvo je okupirala medije 2013. godine. Čovek koji je želeo da ostane anoniman je svoje bitkoine čuvao u digitalnom novčaniku. Sredstva su naravno bila zaštićena lozinkom, a šifra je generisana preko RoboForm pasvord menadžera. Kreirana lozinka je odmah enkriptovana i uskladištena uz pomoć alatke TrueCrypt. Fajl je u nekom trenutku kompromitovan i Michael je izgubio pristup šifri od 20 karaktera.

U novčaniku je ostalo 43,6 bitkoina, što je pre jedanaest godina iznosilo oko pet hiljada dolara. U međuvremenu je vrednost rasla, pa se suma popela na oko tri miliona dolara. Tu na scenu stupa hardverski haker Joe Grand poznat i kao Kingpin. Kada ga je Michael prvi put kontaktirao pre dve godine, odbio je posao. Problem je bio u tome što su kriptovalute u novčaniku koji se bazira na softveru, pa hardverske veštine tu ne pomažu mnogo.

Michael je potom kontaktirao druge hakere, ali su ga svi odbili uz komentar „Ma nema šanse da se taj novac vrati!“ U junu 2023. godine je ponovo pozvao Granda. Ovoga puta je odlučio da pokuša da mu pomogne, a zajedno sa saradnikom koji se predstavlja kao Bruno i ume da hakuje digitalne novčanike.

Grand i Bruno su proveli mesece u pokušajima da povrate bitkoine. Prvo što su otkrili je da je RoboFormdo 2015. godine imao ozbiljnu grešku u generisanju lozinki – iako se tvrdilo da su šifre serija nasumično izabranih brojeva, softver je svaku lozinku vezivao za datum i vreme na računaru sa kojeg je kreirana. To znači da ih je lakše predvideti, ali samo ako korisnik zna datum, vreme i druge parametre. Nevolja je u tome što Michael nije mogao da se seti kada je tačno napravio lozinku.

Budući da je Michael zapamtio je da je lozinka kreirana u između aprila i maja 2013. godine, hakeri su pokušavali sve sa ciframa koje su u vezi s tim datumima. Nakon teških muka konačno su otkrili pravilan redosled cifara, a nakon što su zaključili da je lozinka napravljena 15. maja 2013.

Michael je pristup svom novčaniku povratio nakon skoro jedanaest godina agonije. U tom trenutku je jedan bitkoin vredeo 38 hiljada dolara. Sačekao je da se vrednost popne na 62 hiljade i onda prodao deo. Danas ima 30 bitkoina, drugim rečima: milione dolara. Kaže da čeka da vrednost skoči na 100 hiljada. Grand i Bruno su dobili svoj deo.

Michael na kraju zaključuje da je dobro što je lozinku izgubio, jer bi u suprotnom sve bitkoine prodao mnogo pre. I gubitak ponekad može da se isplati, ali je na kraju sve stvar sreće.

Izvor: Ars Technica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.