Amazon radi na novom chatbotu kodnog imena “Metis”

0
35
amazon-radi-na-novom-chatbotu-kodnog-imena-“metis”

PCPress.rs Image

Amazon navodno radi na novom chatbotu kodnog imena “Metis”, izveštava Business Insider, pozivajući se na interni dokument i neimenovane izvore upoznate sa projektom. Ovaj chatbot će biti pokretan novim AI modelom, Olympusom, umesto Amazonovog ranije izdatog Titana.

PCPress.rs Image

Tehnologija retrieval-augmented generation (RAG)

Amazon cilja da koristi pristup poznat kao retrieval-augmented generation (RAG) sa Metisom. Kako kompanija opisuje, RAG “preusmerava LLM (Large Language Model) da preuzme relevantne informacije iz autoritativnih, unapred određenih izvora znanja. Organizacije imaju veću kontrolu nad generisanim tekstom, a korisnici dobijaju uvid u to kako LLM generiše odgovor.”

U osnovi, RAG omogućava sistemima da preuzimaju podatke izvan unapred učitanih informacija iz izvora kao što su API-jevi i repozitorijumi dokumenata. Ovi podaci mogu biti ažurirani zasebno bez potrebe za ponovnim treniranjem modela, što bi moglo omogućiti pristup ažuriranim informacijama i pružanje tačnijih, jasnijih odgovora.

Razvojni tim i planovi za lansiranje

Amazonov CEO Andy Jassy i Rohit Prasad, glavni naučnik AGI tima i viši potpredsednik, direktno rade na razvoju Metisa. Tim takođe uključuje mnoge veterane koji su radili na Alexa AI, a njihov rad na Metisu izgleda da koristi tehnologiju koju su razvili za nadolazeći “Remarkable Alexa” glasovni asistent.

Amazon planira da lansira Metis u septembru, oko vremena kada kompanija obično ima svoj događaj za predstavljanje proizvoda. Međutim, jedan izvor je izjavio: “Tehnički će raditi, pretpostavljam, ali pitanje je da li je već prekasno.” OpenAI je prvi lansirao ChatGPT krajem novembra 2022. godine, a Google je lansirao Barda (sada poznatog kao Gemini) u martu 2023. godine — samo da spomenemo dva velika igrača sa kojima će se Amazon suočiti. Amazonov Titan nije toliko moćan kao njegovi konkurenti, iako kompanija pokušava da dopre do više korisnika sa opcijama poput poslovno orijentisanog modela.

Izvor: Engadget

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.