Uslužni programi: Potpuno deinstaliranje

0
28
usluzni-programi:-potpuno-deinstaliranje

Windows nudi mogućnost lakog uklanjanja instaliranih aplikacija, ali je praksa pokazala da standardna deinstalacija aplikacije često ostavlja tragove prethodnog korišćenja programa, što povećava količinu „đubreta“ na računaru, uz trošenje prostora na disku, uvećanje Windows Registry baze i potencijalno usporenje sistema.

PCPress.rs Image

Mana sistemske opcije za dodavanje i uklanjanje programa je takođe što ne nudi uvid u detalje instalacija – pored naziva programa i izdavača, može se samo pogledati samo datum instalacije i zauzet prostor na disku, pri čemu je ta procena često nepouzdana.

Bolje rešenje za rad sa instaliranim aplikacijama je Total Uninstall, koji nudi nekoliko prednosti u odnosu na standardni Windows. Ovaj program može poslužiti za analizu već instaliranih programa, praćenje novih instalacija, kao i potpuno deinstaliranje programa uz temeljno uklanjanje svih tragova. Total Uninstall nije jedino rešenje iz ove kategorije – postoji i nekoliko sličnih uslužnih programa, koji pružaju više mogućnosti nego sistemske opcije za rad sa instaliranim programima.

Za već instalirane programe, Total Uninstall će prikazati sve delove sistema koje program koristi – promene u sistemskim direktorijumima kao što je C:Program Files, datoteke u korisničkim profilima, ključevi u Windows Registry bazi ili instalirani sistemski servisi i drajveri. Za još pouzdanije praćenje svih datoteka i podataka za određeni program, Total Uninstall ima opcije za praćenje instalacija, koje će zapamtiti sve promene koje instalacija napravi na računaru.

Kada je korišćena mogućnost praćenja instalacija, Total Uninstall će moći da pouzdano deinstalira program, uz potpuno uklanjanje svih tragova i vraćanje sistema u prethodno stanje. I u slučaju uklanjanja ranije instaliranih programa, najčešće će biti obrisani svi tragovi, ali postoji mogućnost da zaostane nešto od nestandardnih instalacija. Još jedna korisna opcija koju nudi Total Uninstall je mogućnost da se instalirani program lako prebaci na drugi računar, uz kopiranje svih potrebnih datoteka i konfiguracije.

Probna verzija programa može da se koristi 30 dana, posle čega treba nabaviti licencu. Total Uninstall se nudi u tri verzije sa različitim mogućnostima, pri čemu osnovna verzija Essential nudi standardne opcije za instalaciju i uklanjanje programa. Snažnija verzija Professional dodaje mogućnosti za praćenje instalacije novih programa, prebacivanje programa na drugi računar i dodatne opcije za čuvanje promena. Najjača verzija Ultimate namenjena je radu na većem broju računara i dodaje još snimanje promena u XML fajlove za naknadnu analizu, kao i podršku za rad iz komandne linije, što se može koristiti za automatizaciju instalacije raznih alata.

martau.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.