Uklanjanje duplikata u Excel tabelama

0
48
uklanjanje-duplikata-u-excel-tabelama

PCPress.rs Image

Kako ukloniti vrednosti koje se ponavljaju u Excel tabelama? To možete da učinite primenom opcije Remove Duplicates, a ako ste korisnik Microsoft365 pretplate na raspolaganju vam je i funkcija UNIQUE koja je veoma efikasna u prikazivanju jedinstvenih vrednosti, kao i onih koje se pojavljuju samo jedanput…

Ukoliko želite da uklonite duplikate najpre selektujte jednu ili više kolona u tabeli gde se oni nalaze. Zatim, izaberite Data ribon, a u njemu opciju Remove Duplicates. Ako ste uzeli u obzir više kolona Excel će vam postaviti pitanje u kojoj želite da vršite pretragu duplikata. Izborom kolone, izvršiće se uklanjanje duplikata samo u njoj. Izborom više kolona, Excel će ukloniti vrednosti koje se ponavljaju u obe kolone. U našem primeru, ako selektujemo samo „IME“ izbacićemo sve duplikate imena Zoran. Ako smo izabrali „PREZIME“, izbacićemo sve suvišne Petroviće. Izborom obe kolone, biće uklonjeni duplikati imena i prezimena Zoran Petrović.

PCPress.rs Image

Drugi način za uklanjanje duplikata je pomoću funkcije UNIQUE. Njena sintaksa je:

UNIQUE (;[];[])

Na primer, ako napišemo formulu:

=UNIQUE(A2:A11)

Excel vraća jedinstvenu listu imena. Ako želimo da dobijemo jedinstvenu listu imena i prezimena potrebno je napisati formulu:

=UNIQUE(A2:B11)

Kako da saznamo koje ime se pojavljuje samo jedanput? Napišimo formulu:

=UNIQUE(A2:A11;;TRUE)

PCPress.rs Image

Kada dobijete listu jedinstvenih vrednosti lepo je kada su one i sortirane. Dopunimo formulu tako što ćemo UNIQUE da ugnjezdimo u okviru funkcije SORT:

=SORT(UNIQUE(A2:A11;;TRUE))

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.